Доступність посилання

ТОП новини

Човен, якому 500 років, підняли з дна Старого Дніпра біля Хортиці


Човен, якому 500 років, підняли з дна Старого Дніпра
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Човен, якому 500 років, підняли з дна Старого Дніпра

У Запоріжжі біля острова Хортиця вчені підняли на поверхню човен, якому, за попередніми підрахунками, 500 років, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Його доправили до ангарів для точного визначення дати побудови човна.

Фахівці підводно-археологічної експедиції Національного заповідника «Хортиця» помітили човен у руслі Старого Дніпра ще минулого року. Відтоді вчені розпочали процес його дослідження. Весь цей час вони з’ясовували можливість підняти його на поверхню.

За словами археологів Національного заповідника «Хортиця», це так званий човен-однодеревка. Його зроблено з суцільної деревини – дуба. Довжина човна становить 8 метрів, ширина – 1 метр.

На перший погляд, вік човна може сягати 500 років. Археологи припускають, що його могли використовувати і стародавні слов’яни, тоді вік «однодеревки» може сягнути 1000 років.

Точна дата виготовлення човна стане відомою після радіовуглецевого аналізу, який триватиме близько півроку. Після того розпочнеться період дворічної консервації пам’ятки і передача її до Музею судноплавства, який розпочав роботу на острові Хортиця.
XS
SM
MD
LG