Доступність посилання

ТОП новини

Російська «Вікіпедія» страйкує проти «запровадження цензури»


Москва – Російський розділ інтернет-енциклопедії «Вікіпедія» у вівторок припинив роботу на добу, протестуючи проти запропонованих поправок до законодавства Росії про регулювання інтернету. «10 липня в Держдумі йдуть слухання про внесення поправок до Закону про інформацію, які можуть призвести до створення позасудової цензури всього інтернету російською мовою, в тому числі до закриття Вікіпедії російською мовою», – йдеться в повідомленні на головній сторінці енциклопедії. У ньому наголошено, що «співтовариство Вікіпедії протестує проти запровадження цензури, небезпечної для вільних знань».

Новий законопроект, який Держдума ухвалила в першому читанні 6 липня, викликав критику не тільки в інтернет-спільноті, а й навіть у деяких кабінетах російської виконавчої влади.

Документом пропонується вести реєстр тих сайтів, сторінок і мережевих адрес, де буде розміщуватися інформація, що містить небезпечний для дітей контент, так звана система «чорних списків» веб-сайтів. У першу чергу, це дитяче порно, інструкція з суїцидів та інструкції з вироблення і вживання наркотиків.

Про необхідність громадського обговорення та доопрацювання законопроекту про фільтрацію в інтернеті говорять найбільші інтернет-компанії – Google, «Яндекс», Mail.Ru Group.

Цікаво, що є претензії до документа і в російського міністра зв’язку Миколи Никифорова. У п’ятницю в мікроблозі Twitter Никифоров написав, що, ідея законопроекту в частині захисту дітей від небажаної інформації є правильною, однак існує проблема з механізмом реалізації.

За словами відомого російського інтернет-діяча Антона Носика, закон фактично встановлює цензуру в інтернеті.
У законі немає виразних правил гри
Антон Носик

«У законі немає виразних правил гри, – зазначає він. – Немає пояснення, якого роду інформація підпаде під заборону, а яка не підпаде. Немає пояснення, що робити, якщо тебе внесли в ці списки помилково. Всі, хто з приводу цього закону висловлювався навіть серед його прихильників, у них є багато серйозних питань. У тому числі навіть в урядовому оточенні».

Відзвітувати перед Кремлем

Головний редактор сайту Agentura.ru, фахівець з інформаційних технологій Андрій Солдатов висловлює сумніви, що законопроект цей зможе ефективно працювати. На його думку, проштовхування закону продиктоване виключно бажанням вислужитися перед кремлівським начальством.
Блокування окремих сайтів є досить сумнівним з точки зору законності
Андрій Солдатов

«Я не дуже впевнений, що це буде так ефективно, як це здається чиновникам. Тому що блокування окремих сайтів є досить сумнівним з точки зору законності. Крім того, не зрозуміло, що робити з соціальними мережами. Не можливо ж через одну сторінку блокувати весь Faсebook або Livejournal. Або інші подібні ресурси. Але чиновники, мабуть, зможуть відзвітувати перед Кремлем, сказавши, що ми, нарешті, придумали».

Закон як засіб боротьби

Проти ухвалення цього законопроекту також висловилися члени президентської ради з прав людини.

Олександр Верховський, директор інформаційно-аналітичного центру СОВА, який займається проблемами ксенофобії в Росії, вважає що за допомогою нового закону, під виглядом боротьби з дитячою порнографією влада зможе боротися і з ресурсами, які їй не до вподоби.
Не можна заблокувати доступ до одного ролику на YouTube. Можна заблокувати доступ до всього YouTube. У нас такий уже прецедент був
Олександр Верховський

«З одного боку, начебто це про дітей. Там в основному про порнографію, педофілію. Туди ж причіплені в кінці списку екстремістські матеріали. Якщо заборонений конкретний відеоролик. Він де розміщений? Зазвичай, він розміщений на YouTube. Не можна заблокувати доступ до одного ролику на YouTube. Можна заблокувати доступ до всього YouTube. У нас такий уже прецедент був», – зауважує Олександр Верховський.

Незважаючи на протест російського розділу «Вікіпедії», вже в середу, 11 липня, може бути схвалений закон про створення єдиного реєстру доменів та сайтів із забороненою до поширення інформацією. У цьому випадку закон може набути чинності вже цього літа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG