Доступність посилання

ТОП новини

Міські ради на сході і півдні виступають на підтримку «мовного закону»


Депутати міських рад кількох міст на сході і півдні України ухвалили протягом вівторка заяви на підтримку закону про засади державної мовної політики.

Зокрема, Харківська міська рада ухвалила два звернення, до Президента і до Верховної Ради, на підтримку цього закону. Її депутати вважають, що «реальні процеси», які відбуваються в Україні, «свідчать про порушення конституційних гарантій вільного розвитку і використання російської мови в Україні».

Луганська міська рада на позачерговій сесії вирішила підтримати заяву обласної ради, яка наприкінці минулого тижня підтримала «мовний закон». При цьому, зокрема, міський голова Луганська Сергій Кравченко заявив, що, за його словами, понад два десятиліття в частині регіонів «фактично порушувалося право людей вільно говорити мовою, якою вони думають».

А Севастопольська міська рада у зверненні до Верховної Ради, крім слів підтримки і вдячності за ухвалення «мовного закону», заявила, що задля «подальшого розвитку гармонійної мовної політики» необхідно, на її думку, «зосередити зусилля» на двох «основних завданнях»: внести зміни до Конституції України про російську мову як другу державну і розв’язати «соціальні і суспільні проблеми російськомовного населення України» в низці галузей, як-то освіта, засоби інформації, судочинство тощо.

Верховна Рада 3 липня ухвалила суперечливий закон «Про засади державної мовної політики», ініційований Партією регіонів, який має на меті, зокрема, значно розширити сферу застосування російської мови. Опозиція каже про численні порушення і ймовірну фальсифікацію результатів голосування

Супротивники закону попереджають, що він загрожує існуванню української мови і дестабілізує ситуацію в Україні, бо може призвести до розколу українського суспільства і поставити країну фактично на межу громадянського конфлікту.
XS
SM
MD
LG