Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Вашингтоні навколо провалу операції «Швидко й гнівно»


Нью-Йорк – У США новопризначений генеральний інспектор Міністерства юстиції почав розслідування дій підлеглих відомств, включно з ФБР та Агенцією боротьби з незаконним продажем зброї. Інспектор має з’ясувати причини провалу таємної операції, здійсненої у боротьбі з мексиканськими наркоторговцями. Під час неї загинув американський прикордонник. Палата представників Конгресу вимагала від міністра юстиції Еріка Голдера надати документацію операції, але він відмовився з огляду на службову таємницю. Тоді Палата представників спеціальною резолюцією звинуватила міністра у зневазі до Конгресу. У справу втрутився Білий дім.

На захист Еріка Голдера виступив президент Барак Обама. Він обстоював позицію свого міністра, посилаючись на адміністративний привілей.

Таємна операція американських спецслужб на кордоні штату Аризона з Мексикою під назвою «Швидко й гнівно» (за назвою фільму про перегони водіїв «Швидкі й гнівні») полягала у продажу агентами міченої вогнепальної зброї. Мета – простежити подальші її шляхи, щоб покласти край контрабанді наркотиків та зброї з Мексики.

Всупереч плану, сліди 2 тисяч автоматів та пістолетів загубилися, однак, як виявилося, мічену зброю було використано у кількох злочинах, у тому числі у вбивстві американського прикордонника.

Спалахнув політичний скандал, наслідком якого стала безпрецедентна резолюція Палати представників Конгресу, яка звинувачує міністра юстиції, чільного правника країни, у зневазі до Конгресу.

Джон Бейнер, спікер Палати представників, навіть погрожує міністрові судом, аби примусити Еріка Голдера дати доступ до внутрішніх документів міністерства юстиції.

Новий слідчий у старій справі

Тим часом для перевірки фактів операції і виявлення винних у її цілковитому провалі рік тому міністр призначив генерального інспектора. Ним є 49-річний Майкл Горовіц, правник, відомий успішним розслідуванням корупції в одній з поліцейських дільниць Нью-Йорка, коли він був заступником федерального прокурора Мері Джо Вайт.

Горовіца також рекомендував Майкл Чертофф, який був міністром національної безпеки в уряді президента Джорджа Буша. Горовіц служив начальником канцелярії міністра. Майкл Чертофф вважає Горовіца правником із репутацією безсторонньої та неупередженої людини.

Він, на мою думку, називатиме речі своїми іменами, навіть якщо доведеться наступати декому на мозолі
Майкл Чертофф
«Я гадаю, він розслідуватиме все, що треба розслідувати, – каже Чертофф. – Він буде справедливим і не звертатиме уваги на образи. Він, на мою думку, називатиме речі своїми іменами, навіть якщо доведеться наступати декому на мозолі».

У нового генерального інспектора армія підлеглих – 450 правників, які перевіряюють мільйони сторінок документації та електронної пошти.

Вашингтон очікує висновків

Ми повинні будемо скласти звіт неупереджений, всеохопний і доскональний
Майкл Горовіц
«Ми маємо всі докази перед собою,– сказав Майкл Горовіц. – Ми маємо документи, ми маємо інтерв’ю, що ми їх провели, і ми повинні будемо скласти звіт на цих підставах, звіт неупереджений, всеохопний і доскональний».

Цей звіт Майкл Горовіц планує представити наприкінці літа – якщо все йтиме за розкладом, підкреслив генеральний інспектор міністерства юстиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG