Доступність посилання

ТОП новини

Небезпека нічних змін для жінок і інсульт від недосипання


Жінкам слід бути обережними із працею в нічну зміну. Про це зокрема йдеться у дослідженні, проведеному у Франції і опублікованому у виданні International Journal of Cancer.

Для експерименту відібрали 1200 жінок, які мали ракове захворювання грудей. Їхні життя порівняли з 1300 іншими жінками. Науковці розпізнають різні фактори ризику захворювання на рак грудей. Серед них насамперед генетична мутація, пізня перша вагітність. Однак є й інші причини, які лежать у соціальній площині, і це передусім – якість життя.

Французький експеримент досліджував зокрема жінок, які були зайняті працею в нічну зміну. Внаслідок дослідження виявилося, що у жінок, які працюють у нічну зміну, підвищується ризик ракового захворювання грудей на 30 відсотків у порівнянні з жінками, які ніколи не працювали вночі. Ризик стає відчутним після чотирьох років нічної праці.

Рак грудей є найпоширенішою причиною жіночої смертності. Навіть в індустріально розвинених країнах світу показники сягають ста смеpтних випадків на сто тисяч жінок щорічно.

Інсульт від короткого сну

Звичка спати менше 6 годин вночі значно підвищує ризик появи симптомів інсульту у людей середнього і похилого віку. Про це розповідає інтернет-ресурс ScienceDaily.

Дослідження проводили протягом трьох років в Університеті в Бірмінгемі, що в штаті Алабама. Обстеження охопило загалом 5 666 осіб.

Внаслідок цього тривалого дослідження виявилося, що приблизно 30 відсотків обстежених сплять в середньому 8 годин на добу. Рівно стільки ж людей на годину менше.

Ще одна третина людей з різних причин витрачає на сон менше шести годин. Тут і починаються проблеми. Саме ця категорія людей страждає на постійне недосипання і доволі нестабільне почуття.

На думку науковців, супроводжуваний недосипанням фізичний і психологічний стрес підвищує ризик інсульту щонайменше в 4 рази.

Стресова ситуація спричиняє звуження судин головного мозку. При цьому збільшується рівень запалення, зростає тиск крові і продукування деяких гормонів, які знову-таки підсилюють стрес. Якщо до цього додати вживання алкоголю та цигарок, то тривалий тиск на людський мозок закінчується, як правило, інсультом.

Учені вважають, що єдина можливість уникнути такого аномального і небезпечного для життя стану – це насамперед домогтися безперервного восьмигодинного сну на добу.

Бережіть себе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG