Доступність посилання

ТОП новини

Українця, що продавав військову інформацію чеським дипломатам, засудили


Солом’янський райсуд Києва ухвалив вирок колишньому високопоставленому інженеру, який продавав секретну інформацію військової тематики працівникам посольства Чехії в Україні.

Вирок було ухвалено за статтею 330 Кримінального кодексу України (передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави). Українця засудили до чотирьох років тюремного ув’язнення. Водночас на це рішення суду було подано апеляцію.

У травні 2011 року в СБУ повідомили про затримання громадянина С., підозрюваного в передачі інформації військовим аташе посольства Чехії. Слідство встановило, що українець, «обіймаючи відповідальну посаду на державному підприємстві, вступив у злочинну змову з представником іноземної установи і за грошову винагороду зібрав та передав відомості в галузі розробок та експортного потенціалу озброєння та військової техніки України, що становлять конфіденційну інформацію та є власністю держави».

3 травня 2011 року тимчасового повіреного у справах Чехії в Україні Вітезслава Півоньку запросили до МЗС України, де йому вручили ноту про оголошення персонами нон ґрата двох працівників військового аташату Чехії в Києві – аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні полковника Зденека Кубічека та військового аташе майора Петра Новотна. МЗС України вказало на несумісність із дипломатичним статусом їхньої діяльності зі збирання інформації, що становить державну таємницю в Україні. Рішення про висилання дипломатів було ухвалено на прохання Служби безпеки України.

Протягом десяти днів після цього Чехія вислала двох українських дипломатів у відповідь на висилання українською стороною двох чеських дипломатів. У Міністерстві закордонних справ України запевнили, що інцидент із висиланням чеських та українських дипломатів вичерпано.
XS
SM
MD
LG