Доступність посилання

ТОП новини

Конгресмен США закликає відмовити у наданні віз українським чиновникам-антидемократам


Крістофер Сміт
Крістофер Сміт
Відповідаючи на вибіркове переслідування політичних лідерів опозиції в Україні, конгресмен-республіканець Крістофер Сміт – голова Комісії Сполучених Штатів Америки з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) – сьогодні представив резолюцію щодо заохочення прав людини та демократії в Україні.

Резолюція вимагає від українського уряду припинити вибіркове переслідування, звільнити Юлію Тимошенко та інших посадових осіб колишнього уряду, які в даний час перебувають у в’язниці, і вжити заходів для забезпечення демократичного, справедливого і прозорого виборчого процесу в період до парламентських виборів, що пройдуть 28 жовтня 2012 року.

«За правління Президента України Віктора Януковича, в Україні спостерігається тривожна тенденція до зниження її демократичного розвитку», заявляє конгресмен Сміт, голова Гельсінської комісії США. «Ця резолюція наводить заходи, яких український уряд повинен вжити, відповідно до своїх зобов’язань перед ОБСЄ». «Американці глибоко зацікавлені в незалежності України і майбутньому демократичному розвиткові», – мовиться у тексті резолюції.

З огляду на те, що Україна в 2013 році перебирає головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, резолюція закликає український уряд вжити негайних заходів для подолання нинішнього антидемократичного курсу і відображати зразкову поведінку, особливо в царині прав людини та основних свобод, демократії та верховенства закону.

Щоб наголосити на серйозності побоювань з приводу відступу від демократичного процесу в Україні, в резолюції міститься заклик – відмовити в американських візах українським чиновникам, задіяним у серйозних порушеннях прав людини, антидемократичних діях, таких як фальсифікація виборів, або корупції, у тому числі щодо посадових осіб, які беруть участь у вибірковому переслідуванні і переслідуванні політичних опонентів.

Комісія США з безпеки і співробітництва в Європі, відома також як Гельсінська комісія, є незалежним урядовим органом США, створеним в 1976 році для контролю за дотриманням положень Гельсінкської угоди й інших зобов'язань у рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Комісія складається з 9 членів від Сенату США, 9 членів Палати представників, а також має у складі по одному члену від Держдепартаменту, Міністерства оборони й Міністерства торгівлі.
XS
SM
MD
LG