Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Угорщини виділив на працюючу молодь 10 мільйонів євро


Угорщина – Угорський уряд утілює в життя проект «Трудовий старт». Згідно з цією соціальною програмою, держава надає певні гарантії випускникам вищих навчальних закладів та молодим людям, що не мають спеціальності, закріпитися на першому робочому місці. В умовах тривалої економічної кризи угорські роботодавці неохоче працевлаштовують молодь без відповідного стажу роботи.

Угорський уряд виділив на програму «Трудовий старт» понад 10 мільйонів євро. На думку урядовців, ця сума має зіграти роль страхової подушки для роботодавців на випадок, якщо молоді люди з якихось причин не захочуть продовжити трудові відносини з компанією, або будуть звільнені дирекцією як професійно непридатні.

Керівник департаменту міністерства праці Шандор Цомба підтвердив інформацію про те, що держава компенсує роботодавцю всі фінансові витрати на нового працівника.

«Підприємству, яке працевлаштує молодого спеціаліста чи некваліфікованого працівника максимум на 4 місяці, уряд гарантує повернення всіх поточних витрат, у тому числі й оплату праці у розмірі двох мінімальних зарплат», – зазначає чиновник. (Від 1 січня 2012 року в Угорщині встановлено розмір мінімальної зарплати у 93 тисячі форинтів, або 315 євро в перерахунку – ред.) За словами Цомби, нова програма «Трудовий старт» дасть можливість працевлаштувати від 10 до 12 тисяч осіб.

Згідно з даними центру зайнятості населення, в Угорщині зареєстровано 58 тисяч молодих людей, які не можуть знайти роботу упродовж одного року. Із них 24 тисячі осіб узагалі не мають жодної спеціальності.

Саме ці цифри і непокоять експертів, котрі не поділяють оптимізму урядовців щодо нової соціальної програми.

«Питання в тому, як відреагує на неї малий і середній бізнес. Адже якими б привабливими не здавалися нові можливості, сподіватись значних змін не слід через існування великих ризиків, спричинених економічною кризою», – вважає аналітик з питань вивчення ринку робочої сили Пейтер Обершовський.

Проблеми з працевлаштуванням та створенням додаткових робочих місць визнають і в уряді. В одному зі своїх публічних виступів прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що з 10-мільйонного населення країни працюють і сплачують податки всього 2 мільйони угорців, тоді як у сусідній Чехії приблизно з такою ж кількістю мешканців зайняті понад 5 мільйонів.

Обіцянка-цяцянка...

Перед приходом до влади у 2010 році угорські консерватори обіцяли виборцям, що створять 1 мільйон нових робочих місць. Опозиція розцінила це як популістські гасла, кажучи, що на це просто немає державних коштів.

Справді: якщо порівняти офіційну статистику, то за 2 минулі роки темпи зростання угорської економіки украй сповільнились – за деякими оцінками експертів аж до рівня стагнації. Останні ж показники державного статистичного управління щодо приросту, зокрема за березень та квітень поточного року, мають узагалі від’ємну тенденцію: мінус 1,2 відсотка та відповідно мінус 3,1 відсотка.

Попри це, керівник департаменту міністерства праці Шандор Цомба висловлює упевненість, що його відомство розробило пакет дієвих соціальних заходів із працевлаштування населення різних вікових категорій для проблемних регіонів Угорщини. За твердженням урядовця, ці програми уряд фінансуватиме незалежно від негативних тенденцій в угорській економіці. Уряд планує таким чином задіяти до активної праці понад 400 тисяч осіб. Але можливого ефекту від цього у Міністерстві праці сподіваються не раніше першої половини 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG