Доступність посилання

ТОП новини

Підслуховування стає все популярнішим у Росії


Російські опозиціонери: Володимир Рижков - крайній зліва
Російські опозиціонери: Володимир Рижков - крайній зліва
Прага – «Великий брат вас чує»! Ці орвелівські попередження мали б отримати всі опоненти нинішньої влади в Росії. Так вважають опозиціонери, які постраждали від тотального підслуховування. Вони додають, що справа підслуховування стала настільки популярною у цій державі, що на роль «великого брата» претендують відразу кілька фірм-конкурентів, що займаються безпекою.

Російський опозиціонер Володимир Рижков і гадки не мав, що його розмова з колегою Геннадієм Гудковим, що також є членом російського парламенту, стане надбанням громадськості. Вони домовлялися зустрітися у кав’ярні та обговорити, як дистанціюватися від деяких інших опозиціонерів, чиї дії поставали у невигідному світлі. Після того, як прокремлівський інтернетівський таблоїд Life News, який пов’язують зі спецслужбами, опублікував запис їхньої розмови, у неприглядному світлі постав сам Рижков.

«Ми домовилися з Гудковим по телефону, але не називали конкретного місця. Просто сказали, що там, де були минулого разу. Але коли ми прийшли, то там вже було прослуховування. Це означає, що вони нас слухають постійно. Це – доказ», – говорить російський депутат.

Цей випадок – лише останній з цілої низки подібних історій, коли дружні до Кремля таблоїди публікують аудіо записи приватних розмов опозиційних діячів. На думку аналітиків, ідеться про цілеспрямовану кампанію з дискредитації опозиції. Вже раніше їхніми жертвами були опозиціонери Борис Нємцов та Ілля Яшин.

Владні конкуренти

Експерт з російських спецслужб з Нью-йоркського університету Марк Ґалеотті говорить, що змагання за вплив і фонди зробило конкурентами навіть офіційні спецслужби, яких у Росії чимало: Міністерство внутрішніх справ, ФСБ, ГРУ та Слідчий комітет.

«Здається, що найкращою стратегією у боротьбі за фонди є поінформованість, коли йдеться про те, щоб дати інформацію для Путіна чи інших ключових фігур у керівництві. Найгірше у цьому випадку щось важливе пропустити. Тож всі намагаються здобути якусь інформацію першими, першими когось заарештувати, чи впіймати шпигуна», – пояснює американський аналітик.

Навіть офіційна статистика свідчить, що упродовж останніх п’яти років кількість підслуховувань у Росії зросла майже вдвічі. Цим займаються не лише державні служби безпеки. До технології підслуховування отримали доступ десятки приватних компаній. Тож російські експерти говорять, що розібратися з тим, хто стоїть за підслуховуваннями може бути дуже складно.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG