Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщину повертаються «продрозверстки»?


Дніпропетровськ – Фермери Дніпропетровщини заявляють, що чиновники примушують їх продати частину цьогорічного врожаю зернових до регіонального резерву за заниженими цінами. За словами агровиробників, на невигідних умовах їм наказали реалізувати до 30% вирощеного. Як після такого продажу розраховуватимуться з власниками паїв і з банками та де брати кредити, аграрії не знають. Районні посадовці ж звинувачення у тиску на сільгоспвиробників відкидають, запевняючи, що кожен господар сам вирішуватиме долю зібраного врожаю.

Михайло Мариниченко – генеральний директор сільгосптовариства, що вирощує зернові в Криничанському районі. Фермер розповідає: днями його викликали до райдержадміністрації нібито на нараду. Насправді у присутності високопосадовця правоохоронних органів керівництво адміністрації зажадало від агровиробника продати частину врожаю до регіонального резервного фонду.

Ціни, каже фермер, запропонували вкрай низькі – 1600 гривень за тонну пшениці 2 класу, це при тому, що ринкова ціна перевищує 2 тисячі гривень. Після відмови наступного ж дня на його обійсті з’явилися представник органів контролю і виписали штраф начебто через неналежне зберігання гною, розказує Михайло Мариниченко.

«Я зібрав 350 тонн пшениці, 200 тонн мені треба закласти на насіння, ще 100 тонн – віддати пайовикам. Залишається ще 50 тонн, але ж у мене є свинарство. Мені що свиней вигнати чи не сіяти? Я не можу продавати. У мене кредити у трьох банках. І я маю за безцінь віддати зерно? І чому проблему соціального хліба хочуть вирішити за наш рахунок, за рахунок нашого банкрутства? Я відмовився», – розповів агровиробник Радіо Свобода.

За словами фермера, чиновники попередили його, що за вищу ціну продати цьогорічне зерно він не зможе, мовляв, місцеві елеватори не прийматимуть збіжжя за високою ціною, а вивезти врожай з регіону не дадуть – перекриють дороги.

У Криничанській райдержадміністрації звинувачення у тиску на фермерів відкидають. Начальник управління агропромислового розвитку Віктор Стрельцов зазначає: нікому ніяких вказівок щодо реалізації зерна не давали. У ринкових умовах кожен господарник сам вирішує, що і за яку ціну продавати, запевнив Радіо Свобода посадовець.

«Я таких даних не маю. Ніхто нікого не примушує. Такого нема сьогодні поняття. Ринкова економіка – кожен сам дивиться, які в нього резерви. Як можна людину примусити? Сьогодні у нас елеватор приймає за 1800 за тонну пшениці», – сказав Віктор Стрельцов.

Ленінським курсом?

Тим часом повідомлення про неофіційні «прохання» чиновників продати зерно цьогорічного врожаю задешево до стабілізаційного фонду надходять з інших сільських районів, зокрема Солонянського та Нікопольського. Скарги фермерів збирає обласна організація Української народної партії і готує подання до прокуратури, повідомив Радіо Свобода керівник обласного осередку Анатолій Сокоринський.

«Ми змушені звернутись до прокуратури й до інших правоохоронних органів. Хай перевірять, чому людей примушують здавати зерно за такими цінами. По-друге – що це таке за стабілізаційний фонд, що формується так непрозоро? Ми вважаємо, що це «продрозверстка», ота ще, ленінська, коли у людей забирали останнє», – зазначив Анатолій Сокоринський.

Наприкінці травня на Дніпропетровщині створили комунальне підприємство «Регіональний стабілізаційний фонд». Воно має формувати резерв продовольчого зерна для області, адже цього року на Дніпропетровщині очікують неврожаю: загинуло 37% площ посівів озимини.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG