Доступність посилання

ТОП новини

Як найняти квартиру в Києві?


Марина Бачуріна, Анна Козел

Київ – У 2012 році середня орендна плата за однокімнатну квартиру в Києві зросла на 20 відсотків порівняно з літом минулого року. Вступна кампанія до столичних вищих навчальних закладів триватиме до кінця липня, а кількість охочих абітурієнтів завітати до Києва зростає.

Сьогодні середня вартість оренди однокімнатної квартири в Києві складає приблизно 3700 гривень на місяць, повідомляє консалтингова компанія SV Development. Найдешевше житло – у Святошинському та Дарницькому районах. Більший гаманець слід мати для оренди квартири в Шевченківському та Печерському районах або біля столичних вищих навчальних закладів.

За даними Міністерства освіти, станом на сьогодні до вишів прагнуть вступити по всій Україні вже понад 1 мільйон осіб. Лише до Київського національного університету імені Шевченка надійшло близько 20 тисяч заяв. Відповідно, кількість студентів, які хочуть зняти квартиру в столиці, зростає.

За одну й ту саму суму ви можете зайти в повний сарай чи в чисту акуратну квартиру
На запитання Радіо Свобода, скільки коштуватиме квартира біла одного з державних вишів Києва і які умови будуть чекати наймача, відповіла ріелтор Олена з агенції «Планета Оболонь». «Якщо біля НАУ, то там квартири від 3000 гривень і більше, оскільки через студентів попит завжди є, – каже вона. – Умови різні. За одну й ту саму суму ви можете зайти в повний сарай чи в чисту акуратну квартиру. Якщо квартира є в базі даних, то фотографії є, але дешевші квартири, зазвичай, ідуть без фотографії».

Також, за словами ріелтора, гостей Києва чекатимуть і додаткові витрати. Господарі квартири, здебільшого, потребують гроші за заставний місяць. Крім того, послуги агенції щодо пошуку квартири та оформлення договору коштуватимуть 50 відсотків від орендної місячної плати обраної квартири. Тож очікувані 3000 гривень виливаються у 7500 гривень за перший місяць проживання.

Реалії пошуку квартири

Виходець із Маріуполя Денис поділився з Радіо Свобода своїм досвідом пошуку житла в столиці. «Я знайшов двох ріелторів, які сказали, щоб я не хвилювався і за тиждень до переїзду вони знайдуть мені квартиру, – зазначає він. – Звичайно, ніякої квартири не було. Мені допоміг знайомий. Серед нюансів, які є негативними, це те, що майже всі хазяї вимагають заставну суму, а повертати її не поспішають. І, як правило, після закінчення дії договору оренди, новий договір не укладається».

Крім цього, на абітурієнтів і студентів на практиці чекають труднощі під час оренди квартири на короткий термін. Ціна подобової оплати житла в Києві складає щонайменше 170-200 гривень, причому на околиці міста.

Незалежно від того, на який термін орендується нерухомість, експерти радять таке: жодна квартира в гарному стані не може коштувати дешево; гроші можна сплачувати за вже надані послуги, які закріплені на папері; і нарешті «довіряй, але перевіряй» – найкраще користуватися послугами агентств, переважно вже перевірених вашими знайомими чи родичами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG