Доступність посилання

ТОП новини

Затулін купив скульптуру Катерини Другої для Дніпропетровська


Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького
Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького
Дніпропетровськ – Скандально відомий депутат Державної думи Росії, директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін фінансує встановлення моделі пам’ятника Катерині Другій у Дніпропетровському національному історичному музеї. Чотири тисячі доларів США Затулін вручив співробітникам музею під час приїзду до Дніпропетровська, після круглого столу з нагоди 225-річчя відвідування краю російською імператрицею. Дніпропетровські історики, краєзнавці та представники національно-патріотичних сил обурені: скульптурі імператриці не місце в музеї, та й роль Катерини в історії краю перевищена.

Пам’ятник Катерині Другій у Катеринославі (нинішньому Дніпропетровську) встановили 1846 року. За радянських часів його демонтували й зберігали в історичному музеї, звідти він безслідно зник під час Другої світової війни.

Нині у Москві скульптори відтворили цей пам’ятник у зменшеному вигляді з бронзи. Як розповідають у дніпропетровському історичному музеї, саме на купівлю цієї скульптури і дав кошти Костянтин Затулін. Директор музею Надія Капустіна підтвердила Радіо Свобода: невдовзі півметрова модель пам’ятника поповнить експозицію.
Ця людина, коли була у нас в музеї, поводила себе толерантно, дуже спокійно
Надія Капустіна

«Затулін надав кошти на придбання цієї моделі, яка буде експонуватись у третій залі нашого музею, який і розповідає про цей період – період заснування міста і встановлення пам’ятника Катерині Другій у місті. Це невеличка копія. Якщо людина хоче допомогти музею придбати, то ми зацікавлені в тому, щоб колекція наша зростала і поповнювалась такими оригінальними матеріалами. Ця людина, коли була у нас в музеї, поводила себе толерантно, дуже спокійно», – сказала Радіо Свобода Надія Капустіна.
Зала історичного музею, де встановлять скульптуру Катерини Другої. Карета, яка використовувалась під час візиту імператриці на терени краю
Зала історичного музею, де встановлять скульптуру Катерини Другої. Карета, яка використовувалась під час візиту імператриці на терени краю

«Маленька» Катерина як нагадування про «велику»?

Костянтина Затуліна на так зване святкування 225-річчя «Великого путешествия Екатерины II в Новороссию» до Дніпропетровська привезли місцеві регіонали. Народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов був модератором «круглого» столу, де заявили про «подарунок». Регіонал зазначає: нічого скандального в тому, що політик сусідньої країни дав кошти українському музею, немає.
Ми також маємо встановити у Дніпропетровську свій великий пам’ятник Катерині, як це було в Одесі
Олег Царьов

Пам'ятник Катерині Другій в Одесі
Пам'ятник Катерині Другій в Одесі
«Цей подарунок від росіян – маленький пам’ятник Катерині, який був створений за макетами, за фотографіями, які збереглись, – це нагадування нам. Це було імпровізовано, нічого не було зрежисовано: співробітниця музею поскаржилась на брак коштів для придбання копії і тоді Затулін витягнув з кишені гроші. Я думаю, ми також маємо встановити у Дніпропетровську свій великий пам’ятник Катерині, як це було в Одесі», – розказав Радіо Свобода регіонал.

«Це явна провокація»

Водночас у патріотично налаштованих колах Дніпропетровська ситуацією з «подарунком» обурені: кажуть, пам’ятнику не місце у музеї, та й роль Катерини в історії краю перевищена.

Радник голови ВО «Свобода» Андрій Денисенко зазначає: презент одіозного російського політика схожий на хабар – керівництво музею має негайно повернути ті гроші.
Це провокація, яка не сприятиме міжнаціональній злагоді у Дніпропетровську, більшість якого становлять українці, зокрема, нащадки отих самих запорозьких козаків, яких знищувала Катерина
Андрій Денисенко

«Ці кошти не можна було брати в жодному випадку, оскільки йдеться про пряме втручання у справи територіальної громади Дніпропетровська, у внутрішні справи української держави громадянина Російської Федерації пана Затуліна, відомого своєю антиукраїнською позицією. Це явна провокація, яка не сприятиме міжнаціональній злагоді у Дніпропетровську, більшість якого становлять українці, зокрема, нащадки отих самих запорозьких козаків, яких знищувала Катерина, у яких вона забрала вільності на нашій землі і частину яких вона перетворила на кріпаків. Це виклик, який посіє серйозне збурення. Сам факт, що взяли гроші, – це малоросійське холопство», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Денисенко.

Представники ВО «Свобода» мають намір звернуться до прокуратури та контрольно-ревізійного управління, щоб вони перевірила законність передачі коштів від росіянина музею.

Тим часом стало відомо, що наступного тижня святкування «225-річчя візиту Катерини Другої» за участі Костянтина Затуліна відбудеться в одному з віп-клубів Дніпропетровська.

2006 року в Дніпропетровську представники місцевої єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) встановили монумент Святій Катерині, яку вони називають покровителькою міста, на фронтоні будівлі керівництва єпархії. Це викликало неоднозначну реакцію серед громадськості.

2008 року пам’ятник Катерині ІІ відкрили у Севастополі.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG