Доступність посилання

ТОП новини

Гостиний двір «реконструюють» протягом судового процесу?


Київ – Поки завершиться судовий процес щодо Гостиного двору у Києві, самої пам’ятки може не лишитись, застерігають активісти. Київський адміністративний суд у четвер відмовив їм у клопотанні призупинити будівельні роботи, оскільки, як зауважив суддя, не отримав доказів, що такі роботи там дійсно ведуться. Мешканці «Гостинної республіки» чергують там цілодобово.

Триває суд із вимогою скасувати постанову Кабміну, яка виключила Гостиний двір у Києві зі списку архітектурних пам’яток. Активісти «Гостинної республіки» стверджують, що нині там проводять несанкціоновані будівельні роботи. Однак їхнє клопотання суд відхилив.

За словами судді Віталія Амельохіна, позивач не надав достатніх доказів факту проведення робіт у приміщенні.

«Взагалі не вбачається зв’язку між ухваленою Кабміном постановою та можливими діями невідомих осіб щодо перебудови Гостиного двору на Контрактовій площі, 4 у Києві під торгово-розважальний центр. Крім того, суд наголошує, що будь-яких доказів надано не було», – заявив Амельохін.

Активіст «Гостинної Республіки» Вадим Торопов каже, що має відео, яке підтверджує руйнування будівлі. За його словами, будівельники працюють здебільшого вночі, у внутрішніх приміщеннях, куди протестувальники не мають доступу.

Гостинний двір продовжують руйнувати?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Руйнують кожного дня, позавчора о четвертій ранку я йшов і почув, як грюкають молотки
активіст

«Руйнують кожного дня, позавчора о четвертій ранку я йшов і почув, як грюкають молотки, – розповідає активіст. – Я попередив, що викличу міліцію, і вони припинили. Це по другому поверху працювали з фасаду».

Адвокат позивача Віктор Медвідь висловив побоювання, що поки завершиться судовий процес, Гостиний двір зруйнують зовсім. «Будівельні роботи там розпочались 15 квітня. Відповідні докази ми надали суду, але суд проігнорував», – зауважує адвокат.

Судовий розгляд продовжать у серпні

Наступне засідання у справі призначено на 22 серпня. До суду подали декілька позовів, зокрема, активіст Вадим Торопов та приватне торгово-виробниче підприємство «Гостинний двір», які об’єднали в одну справу. Активісти вимагають повернути будівлі охоронний статус.

У КМДА, однак, кажуть, що захоплення споруди «Республікою» незаконне. Її реконструкція і перебудова у торговельний комплекс відбувається з ініціативи орендаря – публічного акціонерного товариства «Укрреставрація». А представники Міністерства культури раніше заявляли, що у Гостиного двору немає історичної цінності, оскільки він уже є реконструкцією: зруйновану будівлю ХІХ століття відновили у 1980-х. Але захисники пам’ятки кажуть, що так можуть спотворити історичне обличчя міста.

У Гостиному дворі з кінця травня триває безстрокова акція культурного спротиву, яку підтримали українські письменники, музиканти і художники. Щодня там проводяться мовні курси, лекції та майстер-класи, концерти, літературні читання та кінопокази.

«Республіка» знайшла підтримку і за кордоном. Зокрема, у червні в Гостиному дворі співали чеські і литовські оперні виконавці, а минулого тижня гостей самопроголошеного культурного центру розважали музиканти з Берліна. Приїжджають також лектори із Росії та Білорусі.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG