Доступність посилання

ТОП новини

Організатори Олімпіади в Лондоні не знають географії?


Прага – Олімпійські ігри покликані об’єднувати спортсменів усього світу. Але, як виглядає, організаторам Олімпіади в Лондоні, чи їхнім редакторам у мережах, потрібні уроки географії. Серед членів олімпійської команди Росії, за сайтом Ігор, є народжені, наприклад, у «Києві (Росія)», «Луцьку (Росія)», «Житомирській області (Росія)», або також «Гродні (Росія)» (Гродно – це Білорусь) або навіть у «регіоні Вірменія (Росія)». Керівник МЗС України доручив українському посольству України у Великій Британії зв’язатися з оргкомітетом Олімпіади, щоб він виправив дані про спортсменів. Також Грузія направила з цього приводу листа організаторам Олімпіади-2012.

СРСР помер, хай живе Радянський Союз! Так, на жаль, можна зрозуміти редакторів веб-сайту Олімпіади-2012 в Лондоні.

Росія посилає до Лондона, де Олімпіада вже стартує 27 липня, 436 спортсменів. Але швидкий пошук демонструє, що справжніх росіян, які народилися саме в Росії, її регіонах, у цьому переліку лише жменька.

Про російську гімнастку Кароліну Севастьянову можна дізнатися, що вона народилася в «регіоні Україна».


Це саме і з іншою гімнасткою збірної Росії Анастасією Близнюк – також «регіон Україна».

Реакція офіційного Києва

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко доручив посольству України у Великій Британії зв’язатися з оргкомітетом літніх Олімпійських ігор у Лондоні, щоб вони виправили дані про спортсменів, повідомив сам міністр через твітер.

Зокрема, позначення на офіційному сайті Ігор, що низка російських спортсменів народжена в «регіоні Україна» (Ukraine region), є «бездарна помилка навіть з точки зору англійської граматики», вважає Грищенко.

Листа з цього ж приводу готує і Національний Олімпійський комітет України, повідомив Радіо Свобода його речник Іван Бондарчук. «Обов’язково будемо. Ми напишемо офіційне звернення до оргкомітету, і всі помилки будуть виправлені», – сказав він.

Вірменія і Душанбе стали «Росією»

Помилки стосуються не тільки України. Інформація про борця дзюдо Арсена Ґалстьяна містить місце і час його народження – Вірменія (Росія), 1989 рік. А боксер Давид Айрапет’ян названий уродженцем Баку (Росія), де народився у 1983-му.

Казахстан та Таджикистан були радянськими республіками, коли боксер Сергій Водоп’янов та борець Хасан Бароєв народилися у 80-і. Але нині вони незалежні республіки і там можуть бути здивовані, що місця народження цих атлетів перераховані, як «Казахстанська область (Росія) та «Душанбе (теж Росія).

Грузія вже звернулася з листом-протесту

Але чи не найбільш суперечливі записи на веб-сайті Олімпіади-2012 стосовно двох борців із Кавказу.

Денис Царґуш, як сказано на сайті Олімпіади-2012, народився в Ґудауті (Росія), місті Абхазії, грузинській автономії, яка проголосила свою незалежність і котру визнає лише Росія та ще кілька країн у світі.

Бесік Кудухов народився, як пишуть там же, в «Південній Осетії (Росія)» – це друга самопроголошена автономія Грузії, яку Москва так само визнала після війни з Грузією у 2008 році незалежною. Але у світі цих самопроголошених незалежностей не визнають.

Грузинський Національний олімпійський комітет вже звернувся з листом протесту до організаторів Олімпіади-2012 у Лондоні у зв’язку з цим «політико-географічним питанням».


Читайте уважно сайт Олімпіади-2012. Може знайдете там ще чимало географічних недоречностей з боку організаторів Олімпіади в Лондоні.

Так, член збірною Росії з кінного спорту, як написано, «Міхайл Настенко», народився «в Києві (Росія)».

Член збірної Росії з дзюдо, Віра Москалюк, народжена, як пишуть на сайті Оргкомітету «Олімпіада-2012, в «Житомирській області (Росія)».

Міша Алоян, боксер російської збірної в Лондоні, народився у «Вірменській області (Росія)».

Член російської збірної в Лондоні з парусного спорту Тетяна Базюк, виявляється народжена, за «в Луцьку (Росія)».

Член збірної Росії з волейболу на Олімпіаді в Лондоні, народився в «Ґродно (Росія)», хоча це Білорусь, насправді.

Матеріал підготували: Василь Зілгалов і Kathleen Moore
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG