Доступність посилання

ТОП новини

Англійці з Оргкомітету Олімпіада-2012: Росія – всюди! (європейська преса)


Прага – Західна преса наголошує, що «Грузія та Україна звинувачують Росію у викраденні слави їхніх атлетів», коли протестують перед Оргкомітетом Олімпіади-2012 в Лондоні, який включив до складу Росії низку регіонів Грузії та України, де народилися члени російської збірної на нинішній Олімпіаді. Тут навіть незалежну Україну не раз названо «регіоном Росії». Газети також жваво обговорюють атаку оголених українських активісток із Femen на російського патріарха Кирила, коли він прибув до Борисполя з Москви, щоб далі брати участь в урочистостях із нагоди хрещення України-Русі.

Російська «Независимая газета» радісно вигукує вустами свого іронічного Тіртея (який був автором войовничих пісень у стародавніх Афінах): «Росія – всюди!», чим висловлює захоплення англійськими редакторами інтернет-сайту Оргкомітету Олімпіади-2012 в Лондоні, які «одним геніальним махом возз’єднали братні народи Південної і Північної Кореї, другим геніальним махом розширили Росію майже до кордонів СРСР, ввівши до її складу невизнані республіки Грузії та Україну». «Слався, слався, слався! – гучно вигукує Тіртей і не приховує своєї радості від того, що «лондонці – виявляється, не лише акули капіталізму і мерзенні експлуататори чесних трудящих, але ще й мудрі географи».

Лондонська The Guardian, попереджає, що з редакторів Оргкомітету Олімпіади-2012 не варто дивуватися, бо вони, виявляється, «домашньої» географії не знають, оскільки назвали в офіційному переліку футбольної команди Великої Британії представника Вельсу Джо Аллена приналежним до англійців, чим викликали обурення у валлійців, які це трактували як «загрозу їхній незалежності». Правда, Оргкомітет тут виправився і негайно вибачився перед Уельсом. Газета також інформує, що й український міністр закордонних справ Костянтин Грищенко поскаржився на Оргкомітет в Лондоні після того, як подібні помилки були виявлені в офіційних біографіях членів російської олімпійської збірної, народжених в Україні, яку редактори сайту Олімпіада-2012 приєднали до «російських регіонів». Газета цитує слова Грищенка з Twitter, де він попередив, що вже звернувся до українського посольства в Лондоні, яке мало б зв’язатися з Оргкомітетом Олімпіади-2012 із вимогою виправити численні недоречності щодо цього.

The Wall Street Journal також наголошує, що «Грузія з Україною звинувачують Росію у привласненні слави атлетів», які народилися в автономних та самопроголошених регіонах Грузії чи в містах і областях незалежної України, котрих автори офіційних матеріалів про спортсменів російської збірної на сайті Оргкомітету в Лондоні «приєднали до Росії». Тут також зауважено, що «Україна, якою управляють упродовж багатьох століть з Москви, особливо чутлива до спроб збільшити вплив Росії щодо українських теренів». Недарма, як зауважує автор статті Джеймс Марсон, нещодавно ухвалений парламентом України «мовний закон» із привілеями щодо російської мови, викликав вуличні протести. Тут також наголошено: «представник Оргкомітету Олімпіади в Лондоні заявив, що інформацію стосовно веб-сайту було взято з даних акредитації національних Олімпійських комітетів». Також The Wall Street Journal додає, що «представників російського НОК так і не вдалося запитати з приводу цього». Газета цитує міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, який здивований тим, що, наприклад у біографії на сайті оргкомітету Ігор в Лондоні про члена російської збірної з кінного спорту Михайла Настенка написано – народився «в Києві (Росія)».

Лондонська Times звертає увагу на ту, «що протестує, показує свої оголені груди російському патріархові», маючи на увазі зустріч із українською активісткою з організації Femen Яною Ждановою патріарха РПЦ Кирила на Бориспільському летовищі поблизу Києва. Газета також інформує, що Жданова мала на своїй майці напис «Убий Кирила» англійською мовою та вигукувала перед російським гостем України «Ізіді вон!», що газета переклала на англійську, як «йди до чорта». Британське видання також повідомило, що Femen висловила он-лайн на адресу патріарха Кірілла «звинувачення у спробах втягнути Україну в Євразійський союз із Росією, та у підтримці незаконного арешту в Росії активісток Pussy Riot», яких судять у Москві. Femen також звинувачує Кирила в посяганнях на незалежність Української православної церкви. Times також цитує висловлювання представників патріарха Кирила, які не лише обурені «жартами Жданової», але й кажуть, що це є проявом «глибокої духовної кризи в певних прошарках суспільства».

Московська «Независимая газета» повідомила, що патріарх РПЦ Кирило пообіцяв після приїзду до Києва, що ознайомить громадськість з новою інформацією зі США про обставини загибелі росийської царської родини Миколи Другого. Це викликає інтерес у зв’язку з невизнанням до сьогодні справжності знайдених раніше останків царської родини. Газета також зауважила: «неочікувана і різноманітна картина триденного візиту патріарха Кирила до України підтверджує думку про те, що ця держава залишається важкокерованою, але насправді чи не найбільш живою частиною «Русского міра», що його намагається вибудовувати глава РПЦ».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG