Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ із Фірташем змагається за «Миколаївгаз»


Київ – У середу відбудеться приватизація частини акцій «Миколаївоблгазу». У конкурсі братимуть участь три компанії. Але всі вони пов’язані із бізнесменом Дмитром Фірташем, якому вже належить чверть цього підприємства. Відтак, переможець очевидний. Але експерти не виключають, що після завершення приватизації облгазів, купити їх на вторинному ринку спробує російський «Газпром».

Стартова ціна 25% акцій «Миколаївоблгазу» становить 18 мільйонів 400 тисяч гривень. Заявки на участь у конкурсі подали три компанії: «Газтек», «Черкасигаз» та «Фінлекс-Інвест». Усі вони пов’язані із Дмитром Фірташем.

«Філікс-Інвест» та «Газтек» належать компанії Group DF Дмитра Фірташа. У свою чергу компанія «Філікс-Інвест» є власником 24, 45% «Черкасигазу».

В інтерв’ю Радіо Свобода голова Фонду держмайна Олександр Рябченко заявляв, що облгази будуть цікаві насамперед тим, хто вже працює у цьому бізнесі. Тоді Рябченко зазначив, що українськими обгазами може цікавитися і «Газпром».

Може бути зацікавленість в іноземців. Звичайно, найперша серед понять «іноземці» стоїть структура «Газпром» та інший російський бізнес, який уже розуміє те, як можна вести бізнес на українських облгазах
Олександр Рябченко
«У перших рядах будуть стояти ті, хто вже зараз працює на цьому ринку, мають на ньому пакети акцій, мають досвід роботи. По-друге, я думаю, що може бути зацікавленість в іноземців. Звичайно, найперша серед понять «іноземці» стоїть структура «Газпром» та інший російський бізнес, який уже розуміє те, як можна вести бізнес на українських облгазах. Те, що стосується європейських компаній, то, можливо, є такий інтерес, але нам про це нічого не відомо», – сказав Рябченко.

Умови під Фірташа

У «Газпромі» ж спростували заяву ФДМ.

«Українська сторона використовує цей аргумент, щоб показати, що конкурс пройде відкрито, – пише газета «Комерсант-Украина», з посиланням на джерело у компанії. – Ми не отримали ні запрошення на конкурс, ні гарантій, що він буде відкритим, і тому брати участь в ньому не збираємося».

Як заявляють експерти, за умовами конкурсу «Миколаївоблгазу», «Газпром» не міг брати у ньому участь. До конкурсу не допускаються компанії із державною часткою понад 25%. Відтак, участь у конкурсі не зможе взяти і «Черкасигаз», оскільки державна частка тут перевищує 50%. Таким чином лишаються лише компанії Фірташа.

Сам Дмитро Фірташ заявляв, що йому цікава приватизація облгазів, яка розпочалася в Україні. До того ж, її умови виписані так, що зацікавленість у цьому може виникнути у дуже обмеженого кола покупців. За рішенням уряду, мають бути продані лише міноритарні пакети акцій, які не дають змоги потенційним власникам впливати на діяльність компанії та її менеджмент. А зважаючи на те, що структури, пов’язані з Фірташем, контролюють дві третини облгазів, купівля міноритарних часток йому буде вигідна.

«Газпром» перекупить облгази?

Що ж до «Газпрому», то, як зазначає Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, йому цікаві облгази, оскільки це ключ до внутрішнього ринку газу в Україні. Але російський монополіст хоче мати контрольні пакети акцій. Таким чином, експерт не виключає, що «Газпром» спробує їх купити на вторинному ринку.

Навіщо зараз брати участь, якщо потім можна буде їх викупити у тих, хто їх приватизує? Тим більше, що у нас немає обмежень щодо цього
Сергій Дяченко
«Навіщо зараз брати участь, якщо потім можна буде їх викупити у тих, хто їх приватизує? – каже Дяченко. – Тим більше, що у нас немає обмежень щодо цього».

Цього року ФДМ планував продати пакети акцій 20 облгазів. Наступним, після «Миколаївоблгаз» має бути приватизований «Івано-Франківськгаз». До приватизації готуються пакети акцій ще п’яти газопостачальних компаній – «Кримгазу», «Сумигазу», «Запоріжгазу», «Луганськгазу» та «Дніпропетровськгазу».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG