Доступність посилання

ТОП новини

У Гошівському монастирі освятили дзвін у 2,5 тонни


Гошівський монастир
Гошівський монастир
Кілька десятків тисяч прочан з різних областей України приїхали до Гошівського монастиря на Прикарпатті з нагоди відзначення 275-ї річниці перенесення чудотворної ікони Матері Божої на Ясну гору.

Відбулася архієрейська літургія, яку очолив архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин).

В урочистостях взяв участь апостольський нунцій в Україні архієпископ Томас Едвард Галліусон.

Було урочисто освячено ювілейний дзвін, виготовлений за кошти прочан. Вилили його в Голландії, вага дзвону – 2,5 тонни. Згодом для Гошівського монастиря мають вилити ще вісім дзвонів. Їх планують встановити до свята Покрови.

За словами вікарія Гошівського монастиря отця Вінкентія (Слободяна), Гошівський греко-католицький монастир, якому понад 440 років, є однією з найвеличніших релігійних та історико-архітектурних святинь Західної України. В часи переслідування УГКЦ через побоювання протестів серед віруючих тодішня влада закрили його у 1950 році, а не у 1945, як інші.

Гошівська ікона Божої Матері є копією Белзької (Ченстоховської) ікони Богородиці. У 1737 році Львівський єпископ Атанасій Шептицький визнав ікону чудодійною, і її було перенесено на Ясну гору. У серпні 2009-го відбулася урочиста коронація ікони, золоті корони і шати поблагословив Папа Римський Бенедикт XVI.

Гошівська ікона дивом збереглася під час пожежі в роки Другої світової війни, але була конфіскована співробітниками Станіславського УМДБ. Зараз в монастирі виставлена для почитання найдавніша копія Гошівської ікони, датована ХІХ століттям.

Щорічно Гошівський монастир відвідує багато паломників з усього світу. Під час однієї з останніх молодіжних прощ було встановлено рекорд України за кількістю паломників у вишиванках – понад 15 тисяч.

А тиждень тому на Прикарпатті відбулася перша всеукраїнська патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка зібрала понад 50 тисяч паломників. Прощу очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).
XS
SM
MD
LG