Доступність посилання

ТОП новини

Виборців «зомбуватимуть» через ЗМІ – експерти


Львів – «Вибори – час заробляти гроші» – таким умовним гаслом характеризують експерти роботу багатьох українських ЗМІ вже на початку виборчої кампанїі. Водночас, за оцінками цих же експертів, втрачається журналістська об’єктивність і неупередженість, довіра читачів, слухачів і глядачів.

Замовні матеріали у львівських ЗМІ з’явились задовго до початку виборчої кампанії. Заможні галицькі політики-бізнесмени спеціально створили благодійні фонди, в яких видатки на медіа суттєво переважають над усіма іншими їхніми благодійництвами, на кшталт збудованої дороги, лікування чи оздоровлення, відремонтованого садочка чи школи, організованих прощ для простих людей у Зарваницю і Крехів, а для священиків – у Єрусалим. Кожен крок благодійника-кандидата позитивно висвітлюється у місцевих ЗМІ, зокрема у комунальних.

Однак із початком виборчої кампанії, окрім іміджевих текстів, почали активно поширюватись матеріали чорного піару, зазначає виконавчий директор Львівської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська.

«Можна побачити, як майже в усіх районних газетах публікують одні й ті самі матеріали одних авторів. На сьогодні лідерами замовних публікацій, які з’являються у комунальних газетах, є Об’єднана опозиція і Партія регіонів», – каже експерт.

Представники Об’єднаної опозиції впливають на виборців питанням мови, критикують діючу владу, запевняють, що знають, як змінити ситуацію в державі.

Тим часом Партія регіонів переконує людей, що у державі панує стабільність, а тому не можна змінювати керівників, а Європу побудують і в Україні.

Кандадати-мажоритарники видають власні газети

Мешканці сільської місцевості мають обмежений доступ до інформації. Хоча останнім часом зростає кількість сільських мешканців, які користуються інтернетом через мобільний зв’язок. А це переважно молодь, яка, за різними опитуваннями, байдужа до політики.

Щоби достукатись до виборців, близько десяти кандидатів-мажоритарників вже заснували власні газети, роздають їх своїм виборцям або ж організовують передплату. За словами Оксани Дащаківської, «це більш чесний спосіб доносити до виборців свою позицію, аніж купувати редакторів львівських ЗМІ».

За даними моніторингу найбільших шести львівських медіа, у липні кількість замовних матеріалів збільшилась, ніж це спостерігалось у червні. Найчастіше на шпальтах газет і в інтернет-ресурсах не вказують, що тексти замовні, наголошує Олександр Неберикут, представник Громадянської мережі «ОПОРА». А виборці не розрізняють «джинси» і сприймають її за серйозне і важливе повідомлення.

Оскільки більшість львівських ЗМІ перебуває в руках кількох фінансових олігархічних груп, саме власники медіа визначають редакційну політику. Протистояти у такій ситуації досить складно, вважає політолог Юрій Шведа.

«Будуть зомбувати людей у тому чи іншому напрямку. Якщо залишились незалежні журналісти чи видання, то бачачи ту атмосферу, в якій перебувають ЗМІ, коли журналісти знаходяться на утриманні, за гонорари за «джинсу», вижити у цих нужденних умовах неможливо, то протистояти важко», – зазначає політолог.

А тому говорити про об’єктивну підтримку у ЗМІ того чи іншого кандидата не можна, зауважує експерт.

Нині важко потрапити в телеефір претендентам у парламент, які не мають потужної фінансової підтримки на виборах. Окремі кандидати, яких називають провладними, за даними Комітетут виборців, вже витратили на підкуп виборців по кілька мільйонів гривень.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG