Доступність посилання

ТОП новини

Французький режисер Вінсент Мун мандрує Україною


Вінсент Мун презентував киянам «Острів»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вінсент Мун презентував киянам «Острів»

Київ – Камера, музика і дорога – більше французькому режисеру Вінсенту Муну для роботи нічого не потрібно. Вже три роки він подорожує світом, досліджує автентичну музику різних країн та знімає про неї документальні фільми. Зараз Вінсент Мун мандрує Україною. Він вже побував у Карпатах та Львові і презентував один зі своїх фільмів у Києві. Далі за маршрутом режисера – Одеса й Крим.

«Той, хто живе, бачить багато, однак той, хто подорожує, бачить більше» – саме під таким девізом три роки тому режисер Вінсент Мун роздав усе, що мав, друзям та родичам, і вирушив у свою безстрокову подорож світом, маючи з собою лише відеокамеру й речі першої необхідності. Тоді йому було 29. Він мешкав у Парижі, де 10 років вивчав фотографію, культуру та мистецтво, і у той же час будував режисерську кар’єру, знімаючи документальні фільми про сучасних музикантів.

У 2009 році його стрічка «Замало квітів» про японського співака Казукі Томокаву отримала нагороду на Міжнародному фестивалі документального кіно в Копенгагені. Початок подорожі, однак, привів Муна до нового захоплення – традиційною музикою народів світу.

«Це було щось, чого я ніколи не бачив і не знімав. Це був досвід, що геть змінив моє життя. Це було наче знімати живі виступи рок-гуртів просто на вулиці, але набагато глибше у культурному плані, у тому, як люди співпрацюють разом так само, як колись у давнину», – каже режисер.

Місце визначає людей

Вінсент Мун в Україні не вперше. Минулого року він брав участь у кінофестивалі, що проходив в Одесі. Тепер він повернувся, щоб зробити власне кіно про Україну. Розпочав подорож із Карпат.
Карпати – дуже спокійні і гостинні. І те ж відчуття давали мені люди там
Вінсент Мун

«Знаєте, географія творить історію. Тобто, насправді – навпаки, але я маю на увазі, що місце визначає людей. Карпати – дуже спокійні і гостинні. І те ж відчуття давали мені люди там», – зауважує Вінсент Мун.

Я хочу зняти великий фільм про Одесу, про Одесу як про жінку
Вінсент Мун
Найбільше враження на режисера, однак, досі справляє Одеса. «Розумієте, Львів нагадує Краків або Прагу. Київ – можливо, Москву, – розповідає Вінсент Мун. – Але Одеса нагадує тільки Одесу. Вона унікальна, її нема з чим порівняти. Я хочу зняти великий фільм про Одесу, про Одесу як про жінку».

«Ось людина, я маю зняти про неї, зараз»

У Києві режисер планує відзняти виступи фольклорних гуртів «Древо» та «Дахабраха». Далі він вирушить до Путивля, де, за його словами, мешкає жінка на ім’я Лукерія, що виконує народні пісні. Потім – до Одеси, а після неї – до Криму, на пошуки караїмських поселень, татарської музики та шаманів.

На запитання про те, як він знаходить тих чи інших виконавців, Вінстент Мун лише знизує плечима. Каже, люди самі приводять його до них.

«Я довіряю власній інтуїції. Я не так уже й багато шукаю. Тобто іноді доводиться, але я гадаю, що я навчився дуже швидко відчувати, що саме знімати. Скільки гуртів та виконавців я вже відзняв? Чотириста? П’ятсот? Це просто виринає в голові: ось людина, я маю зняти про неї, зараз», – пояснює режисер.

Насолода творити без грошей

2011 року Вінсент Мун заснував етнографічний проект «Маленькі планети» – сайт, де розміщені усі фільми з подорожей. Проект (як, і уся діяльність режисера) некомерційний, а тому існує виключно завдяки пожертвам інтернет-користувачів. Утім, Вінсент Мун не прагне заробляти гроші на власній творчості.
Для мене робити все це без грошей – насолода. Зараз, наприклад, у мене не вистачає грошей навіть на їжу, але це прекрасне відчуття
Вінсент Мун

«Для мене робити все це без грошей – насолода. Зараз, наприклад, у мене не вистачає грошей навіть на їжу, але це прекрасне відчуття – знати, що ніхто на тебе не тисне», – розповідає він.

Зараз режисер працює над матеріалом із попередніх мандрівок, тож коли саме у колекції «Маленьких планет» з’явиться Україна, поки що не відомо.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG