Доступність посилання

ТОП новини

Спека, хімікати і держава заважають українцям купатися у водоймах


Київ – В Україну прийшла аномальна спека. Утім фахівці не радять українцям рятуватися від неї у водоймах. Громадян застерігають: такі високі температури сприяють розмноженню шкідливих для здоров’я бактерій, а також загрожують токсичними речовинами, які виділяють водорості під час розкладання. Водночас експерти радять владі вжити негайних заходів щодо реформування екологічної сфери, адже в подальшому, спека може загрожувати катастрофою.

Для киянки Надії Потоцької купання у київських озерах на Осокорках перетворилося не лише у задоволення, але й в отит.

«Ми, звісно, там пірнали. На наступний день почало боліти вухо. Три дні терпіла, потім пішла до ЛОРа. Виписали купу ліків і дали рекомендації не купатися у столичних водах», – розповідає Надія, зазначаючи, що про заборону купання у водоймах цього літа не чула.

Спека і хімікати не дозволяють купатися

11 офіційних пляжів Києва наразі під забороною. Головні причини погіршення стану цих і всіх інших придатних для купання водойм – аномальна спека та хімічні речовини. Це констатує заступник головного лікаря Київської міської санітарно-епідеміологічної станції Юлій Жигалов.

В основному вода не відповідає санітарно-хімічним та мікро-біологічним показникам. Ці перевищення становлять в 4-6 разів вище норми. В такій воді ми не рекомендуємо купатися
Юлій Жигалов
«Ми провели більше 500 досліджень. Зросту захворюваності, яка може передаватися через воду при купанні не спостерігається. В основному вода не відповідає санітарно-хімічним та мікро-біологічним показникам. Ці перевищення становлять в 4-6 разів вище норми. В такій воді ми не рекомендуємо купатися», – наголошує він.

Окрім того, Юлій Жигалов зазначає: самі пляжі загальним санітарним нормам і правилам теж не відповідають. Зокрема, їхні території не відмежовані, підсипка піску відсутня, а санвузли і централізоване водопостачання не облаштовані. До того ж, наголошує експерт, кошти на це не виділяються.

Екологічна політика загрожує катастрофою – експерт

Професор Київського інституту гідробіології Національної академії наук України Володимир Щербак наголошує, що екологічна політика України потребує негайних кардинальних змін через катастрофічну ситуацію з водоймами.

Іде масова приватизація прибережних земель, які належать до водного земельного фонду і виконують роль санітарної зони. Пляжів зовсім немає. Зміна співвідношення хімічних речовин, яких раніше не було, побудова плавучих ресторанів, готелів, негативно впливає на екосистему річок
Володимир Щербак
«Іде масова приватизація прибережних земель, які належать до водного земельного фонду і виконують роль санітарної зони. Пляжів зовсім немає. Зміна співвідношення хімічних речовин, яких раніше не було. Побудова плавучих ресторанів, готелів, негативно впливає на екосистему річок. Наші очисні споруди – це технології кінця 50-х – початку 60-х років. Вони не справляються», – каже він.

При цьому, за словами Володимира Щербака, водорості, які сприяють утворенню автотрофних рослин, що виділяють кисень, при розкладанні у великих кількостях збагачують повітря «ледь не усією таблицею Мендєлєєва». А це шкодить здоров’ю людей, наголошує він.

Наразі ж, за словами фахівців, про поновлення функціонування пляжів можна говорити лише у разі зниження температури. Однак, у Київському інституті гідробіології національної академії наук України зазначають: літо 2012 за останні 130 років є найбільш спекотним. За їхніми словами, середні багаторічні показники нині перевищені у 2-5 градусів, а температура повітря подекуди сягає 40 градусів за Цельсієм. Водночас, тут зазначають, що у майбутньому українське літо буде все частіше спекотним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG