Доступність посилання

ТОП новини

Влада Лукашенка закриває білоруське посольство у Швеції


Посольство Швеції в Мінську, 8 серпня 2012 року
Посольство Швеції в Мінську, 8 серпня 2012 року
Прага – Білорусь закриває своє посольство у Швеції і пропонує шведській стороні відкликати посольство з Мінська та при цьому білоруське МЗС наголосило в середу, що про розрив дипломатичних стосунків не йдеться. Євросоюз заявив цього ж дня устами речника глави закордонної політики Євросоюзу Катрін Аштон, що проведе з цього приводу негайну зустріч послів 27 країн ЄС у п’ятницю в Брюсселі.

У Мінську пояснюють своє рішення тим, що зі Швеції були видворені двоє старших дипломатів Білорусі та новому білоруському послу відмовили у в’їзді до цієї країни. До таких дій Стокгольм вдався відразу ж після видворення з Мінська посла Швеції Стефана Еріксона у відповідь на акцію двох громадян Швцеції, які на легкому літаку без дозволу перетнули з боку Литви кордон ЄС із Білоруссю і розкидали, зокрема і над Мінськом, сотні плюшевих ведмедиків із гаслами на підтримку свободи слова.

У заяві Міністерства закордонних справ Білорусі, зокрема, сказано, що Мінськ «вимушений ухвалити рішення про відкликання свого посольства в Швеції та повернення всіх його співробітників до Білорусі». «Відповідні дії вже здійснюються. Одночасно, ґрунтуючись на принципі взаємності, зафіксованому в тому числі в ст. 2 Віденської конвенції, шведській стороні запропоновано відкликати своє посольство з Білорусі до 30 серпня 2012 року», – йдеться у заяві білоруського МЗС.

Євросоюз скликає негайну нараду
Лукашенко поводить себе як бандит
Карл Більдт

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив в інтерв’ю шведським журналістам, що «Лукашенко поводить себе як бандит. Я не розумію, чому він пішов на цю ескалацію». Більдт також вважає, що такою є реакція Мінська на європейську «програму розвитку демократії, яка ведеться вже тривалий час».

У середу Себастьян Брабант – речник глави закордонної політики ЄС Катрін Аштон – заявив, що 27 послів ЄС спробують прояснити ситуацію з ескалацією розриву відносин між Білоруссю та Швецією.
ЄС і його друзі зацікавлені у модернізації Білорусі, та поширенні європейських цінностей, у дотриманні прав людини і принципів правової держави
Себастьян Брабант

«Ми знаємо про рішення білоруського МЗС, згідно з яким Швеції сказали про закриття їхнього посольства в Мінську до кінця цього місяця. Ми тепер спробуємо прояснити ситуацію, як можна було б обміркувати її з усіма друзями Євросоюзу на підставі повної інформації. Минулого тижня верховний представник ЄС (із закордонних справ) Катрін Аштон висловила велику стурбованість попереднім рішенням про видворення посла Швеції Еріксона. Ми знову наголошуємо на повній відданості ЄС Віденській конвенції та здійсненню конструктивних відносин із усіма своїми партнерами згідно з дипломатичною практикою. Як ми вже заявляли минулого тижня, ЄС і його друзі зацікавлені у модернізації Білорусі, та поширенні європейських цінностей, у дотриманні прав людини і принципів правової держави. Ми нагадуємо, що це питання буде розглядатися Комітетом з питань політики і безпеки в Брюсселі», – заявив Себастьян Брабант у середу журналістам.

У МЗС Білорусі заявляють, що вони не видворяли посла Еріксона, а лише ухвалили рішення не продовжувати його акредитацію, і очікували після цього повернення відносин у конструктивне русло. Хоча державна преса Білорусі звинувачувала дипломата із Стокгольма у «покриванні контрабанди та передачі грошей екстремістам». МЗС Швеції заявило, у свою чергу, що причиною дій Мінська проти Еріксона стали виступи посла на захист прав людини в Білорусі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG