Доступність посилання

ТОП новини

Мовний закон провела не Партія регіонів, а зрадники, вважає Ющенко


Забрати в етнічної держави мову – означає девальвувати державність. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав третій Президент України Віктор Ющенко. За його словами, мовний закон не русифікує Україну, а деукраїнізує її.

«Це означає навіть не русифікацію, бо ті 13 регіонів, про які йде мова, вони і так русифіковані. А мова йде про зворотній процес. Деукраїнізацію – там не з’являється правової підстави впроваджувати українську мову».

На запитання про те, чи використав Ющенко всі важелі для того, щоб чинний Президент України Віктор Янукович почув свого попередника, Ющенко відповів, що все ще попереду.

«Я думаю, що все попереду. Ми програли не тому, що Партія регіонів перемогла, а тому що з 234 голосів, які голосували (за мовний закон – ред.) 30 голосів – це були легіонери, які прийшли на фоні демократичних сил з відповідними гаслами і зрадили національним мовним інтересам. Я б не аплодував Партії регіонів, за те, що вона щось провела. Не вона провела, провели зрадники», – сказав Віктор Ющенко.

Верховна Рада ухвалила «мовний закон» 3 липня. Таке рішення парламенту призвело до низки протестних акцій у різних регіонах України, зумовлених тим, що закон суттєво розширює сферу вжитку в Україні російської мови. Однак попри несприйняття закону частиною населення України, 31 липня його підписав спікер парламенту Володимир Литвин, а 8 серпня – Президент України Віктор Янукович.
XS
SM
MD
LG