Доступність посилання

ТОП новини

ЄС занепокоєний новим законом про державні закупівлі – речник


Петер Стано, архівне фото
Петер Стано, архівне фото
Європейська комісія висловила занепокоєння ухваленням в Україні закону про зміни до тендерного законодавства, що виводить із-під контролю громадськості значну частину державних закупівель, повідомив у вівторок Радіо Свобода речник комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Петер Стано.

«ЄС нещодавно висловив українській владі занепокоєння щодо браку відданості принципові проводити таку політику державних закупівель, яка б відповідала майбутній Угоді про асоціацію та міжнародним принципам», – заявив Стано телефоном із Брюсселя.

За словами речника єврокомісара Штефана Філе, Європейський Союз
наголошує на важливості мати ефективне законодавство про державні закупівлі і для української економіки, і для розвитку майбутньої співпраці між Україною та Європейським Союзом.

Також він додав, що ЄС базує свою співпрацю з Україною на «європейських принципах і стандартах» і для ЄС важливо, як партнери в Україні ставляться до питань державних фінансів та протидії і попередження корупції.

1 серпня Президент Віктор Янукович підписав закон про виведення державних підприємств із-під обов’язкової дії тендерних процедур закону «Про здійснення державних закупівель».

Відповідно до закону, з Господарського кодексу вилучаються норми, за якими державні підприємства (і комерційні, і казенні) для закупівель товарів, робіт і послуг використовують процедури, визначені законом про держзакупівлі.

Раніше громадські організації гостро критикували зміни до закону про державні закупівлі за те, що вони відкривають нові можливості для корупції.
XS
SM
MD
LG