Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія стурбована новим законом України щодо держзакупівель


Європейська комісія висловила занепокоєння ухваленим в Україні закону, що виводить з-під контролю громадськості значну частину державних закупівель. Про це у коментарі для Радіо Свобода заявив Петер Стано, речник комісара ЄС з питань розширення та політики сусідства. За його словами, зміни у порядку державних закупівель «не відповідають майбутньому Договору про асоціацію» та міжнародним принципам. Українські експерти з питань державних фінансів припускають, що гроші з державних закупівель будуть використовуватися для підтримки кандидатів від правлячої партії на виборах.

До українських критиків закону «Про здійснення державних закупівель», що виводить з-під контролю громадськості десятки мільярдів державних коштів, долучилася Європейська комісія. Речник комісара ЄС з питань розширення та політики сусідства Штефана Філе, Петер Стано заявив, що Євросоюз занепокоєний з приводу змін до українського законодавства.

«ЄС нещодавно висловив занепокоєння щодо браку відданості української влади проводити політику державних закупівель, яка б відповідала майбутній угоді про асоціацію та міжнародним принципам», – заявив Стано телефоном із Брюсселя.

За словами речника єврокомісара Штефана Філе, Євросоюз наголошує на важливості мати ефективне законодавство про державні закупівлі як для самої української економіки, так і для розвитку майбутньої співпраці між Україною та Європейським Союзом.

Також він додав, що ЄС базує свою співпрацю з Україною на «європейських принципах і стандартах» і для ЄС важливо, як партнери в Україні ставляться до питань державних фінансів та протидії і запобігання корупції.

Тендерні гроші, мабуть, підуть на мажоритарників від влади – експерт

Тим часом українські експерти переконані, що новий закон відкриває двері для нових зловживань. Олексій Хмара, який представляє в Україні Transparency International, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що внаслідок ухвалення змін до тендерного законодавства бюджетні кошти перерозподілятимуть ставленики нинішньої влади.

«Лідируюча партія, яка виставляє своїх людей на владні посади, має доступ до державних підприємств, які відтепер проводять свої тендери, керуючись відкритими процедурами, у надзвичайно корумпований спосіб», – пояснює Хмара.

За його словами, цей закон був потрібний владі для фінансування передвиборчих обіцянок. «Ми припускаємо, що гроші від таких нечесних тендерів будуть швидше за все використовуватися для покриття фінансових витрат кандидатів до парламенту, які будуть іти по «мажоритарці» від імені правлячої партії», – вважає експерт.

На його думку, сума грошей з державного бюджету, яка буде виведена в тінь, складатиме близько 250 мільярдів гривень.
Першого серпня Президент Віктор Янукович підписав закон про виведення державних підприємств з-під обов’язкової дії тендерних процедур закону «Про здійснення державних закупівель». Згідно зі змінами, з-під дії закону вилучаються закупівлі, які здійснюються за власні кошти державними, казенними, комунальними підприємствами та підприємствами із державною часткою понад 50 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG