Доступність посилання

ТОП новини

Дитячий омбудсмен критикує ліквідацію соціальних служб


Київ – Дитячий омбудсмен Юрій Павленко заявив про ініціативу опротестувати постанову уряду, якою зокрема ліквідували служби у справах дітей у структурі районних адміністрацій. На думку уповноваженого Президента з прав дитини, таке рішення Кабміну фактично позбавило суспільство органу, відповідального за нагляд за належною опікою над дітьми. Натомість, на думку деяких експертів, такі служби у структурі райадміністрацій не потрібні – через неналежну їхню роботу.

Дитячий омбудсмен Юрій Павленко вирішив оскаржити нещодавнє рішення Кабміну, яке передбачає зміни в структурі районної адміністрації, зокрема ліквідацію служб у справах дітей. Він звернувся до уряду з проханням внести зміни до відповідної постанови.

Це може мати дуже негативні наслідки щодо захисту і дотримання прав дітей, які виховуються в усиновлених родинах
Юрій Павленко
«Це може мати за собою дуже негативні наслідки щодо захисту і дотримання прав дітей, які виховуються в усиновлених родинах», – заявив Павленко.

Директор львівського державного дитбудинку №1 Марія Чернік за 20 років роботи тут була свідком багатьох усиновлень. Спираючись на свій досвід, вона вважає, що усиновлені діти і сім’ї, в яких вони виховуються, не потребують втручання соціальних служб, тим більше таких, як зараз. Але якщо останні все ж таки беруть на себе такі зобов’язання, наголошує Марія Чернік, то як вони можуть допускати такі ситуації, як та, що відбулася на Луганщині, коли прийомні батьки вбили двох усиновлених дітей.

«Усиновлених нема потреби так перевіряти. Перевіряти треба тих дітей, яких беруть під опіку, і дітей з прийомних сімей. Той випадок в Луганську – чому служби не дивилися і сталася така трагедія?» – каже Марія Чернік.

Всі ці служби ніколи нічого не робили – Монтян

Про історію на Луганщині згадує й адвокат Тетяна Монтян. Вона не приховує свого невдоволення діяльністю соціальних служб і установ, які не змогли запобігти трагедії, і вважає їх ліквідацію слушним рішенням.

«Вони взагалі нічого не робили. Всі ці опікунські ради, служби, вони просто брали хабарі за дозвіл на продаж нерухомості. Вони ніколи ні на що не впливали», – вважає вона.

Треба робити якийсь інший орган, який буде займатись цими питання не просто формально.
Тетяна Монтян
«Подивіться на історію на Луганщині, де двох діточок вбили, а тільки через півтора роки про це дізнались, коли третю дитину викрали. Може, треба робити якийсь інший орган, який буде займатись цими питання не просто формально? Те, що було, вони нічого не робили насправді», – додає Тетяна Монтян.

Цього року в Україні вже усиновили 1350 дітей. При цьому кількість соціальних працівників у 2012 році збільшилася на 12 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG