Доступність посилання

ТОП новини

Російський патріарх їде до Польщі вперше за сто років


У четвер, 16 серпня, має розпочатися візит глави Російської православної церкви Кирила до Польщі. Це перший візит російського патріарха до сусідньої країни за останнє століття. Очікується, що візит стане знаком примирення між поляками і росіянами.

Нога російського патріарха в останній раз ступала на польські землі ще до Першої світової війни. Тож від чотирьох днів, які нинішній глава Російської православної церкви проведе у Польщі, багато очікують. Патріарх Кирило має відвідати не лише російські церкви і зустрітися з ієрархами католицької церкви та керівниками польської держави. Вперше у практиці російської церкви планується підписати документ із поляками про взаємне прощення історичних кривд.

Очікується, що документ підпишуть патріарх Кирило і архієпископ Юзеф Міхалік, голова конференції єпископів Польщі. А сама церемонія відбудеться у Варшавському королівському палаці. Обидві сторони наголошують, що документ має суто духовний характер і не має відношення до політики.

«У спільному посланні про історію йтиметься тільки у загальних рисах, тому що це справа істориків займатися історією. Але дуже важливо прокласти шлях для діалогу, започаткувати діалог, що базуватиметься на христовому Євангелії, спільним для обох церков. Мета також полягає у тому, щоб досягнути примирення між двома народами», – говорить речник римо-католицької церкви Польщі Йозеф Клох.

Росія шукає компромісів

Росія і Польща мають складні історичні взаємини. Однією з незагоєних ран польського суспільства є Катинь. Різанина понад 20 тисяч польських офіцерів у лісі під Смоленськом у 1940 році та офіційна брехня з боку Москви, яка намагалася покласти відповідальність за цей злочин на нацистів, лежить важким каменем на шляху до порозуміння між Варшавою і Москвою. Аварія президентського літака у небі над місцем старої трагедії та численні непорозуміння щодо розслідування цієї аварії породили нову недовіру сторін.

Росіяни, у свою чергу, звинувачують поляків у тому, що ті знущалися з російських полонених у 1920-і роки. А із зовсім нещодавніх непорозумінь Москва невдоволена готовністю Польщі до встановлення системи протиракетної оборони США, яку Москва вважає небезпечною для себе.

Російський релігієзнавець Марк Смирнов говорить, що попри духовну місію в Польщі патріарх Кирило буде нести і важливе політичне послання з Москви через свою близькість до Кремля.
За цим усім стоїть політика. Москва побоюється нових баз протиракетної оборони
Марк Смирнов

«За цим усім стоїть політика, узгоджена з Міністерством закордонних справ. Москва таким чином дає сигнал про те, що вона готова шукати компроміси. Москва побоюється нових баз протиракетної оборони. Тому в цьому є спроба вплинути на польську політику та громадськість», – говорить експерт.

Проте аналітики наголошують, що час для такого візиту вибрано невдалий через те, що саме тоді, коли Московський патріарх буде у Польщі, російський суд виголосить вирок учасницям групи Pussy Riot, які заспівали політичний молебен у головному православному храмі Росії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG