Доступність посилання

ТОП новини

Українські діти можуть лишитися без мультиків


Київ – Національна комісія з питань суспільної моралі обіцяє взятися за мультфільми. Про згубний вплив «Губки Боба», «Лунтіка», «Маші і Ведмедя», «Сімпсонів» та низки інших мультиплікацій наразі з’явилося одразу кілька критичних заяв. Головні закиди – агресивність, жорстокість, а також заперечення сімейних цінностей. Тож у разі виявлення цих ознак, мультики можуть зникнути з українських телеекранів. У національній комісії запевняють: через специфічний зміст мультсеріалів подібні питання виникають не вперше. Водночас психологи радять українцям надавати перевагу мультикам власного виробництва. Мовляв, вони зрозуміліші і змістовніші.

Примітивність, садизм, пропаганда збочень та гомосексуалізм. Ось лише кілька ознак, які, за словами представників однієї з церков, притаманні низці мультфільмів українського телебачення.

Так, наприклад, «Сімпсони» «цілеспрямовано руйнують сімейні цінності», «Маша і Ведмідь» – «класичний приклад садизму», а «Губка Боб» – «найкращий помічник батьків для отупіння дитини». При цьому автори дослідження наголошують: такі мультики формують «злочинців і збоченців».

Із подібними закидами погоджується і журналіст Валентин Ковальський. Саме він звернувся до Національної комісії з питань моралі з вимогою заборонити трансляцію цих та низки інших мультфільмів на українських телеекранах.

«Негативно впливають на психіку. Більш-менш були радянські мультики. «Ну, постривай!», наприклад. Там вовку дістається, але з боку зайця немає злорадства. А от у «Маші і Ведмеді» Маша помикає ведмедем. Нав’язується готовий образ. Насильство, злорадство аж випирає. Мультик «Лунтік»? Там досить багато яскравих ефектів і дитина розпиляється. Мова через це травмується», – розповів Валентин Ковальський у коментарі Радіо Свобода. При цьому він наголосив: такі висновки – результат як несхвальних відгуків інших батьків, так і власного батьківського досвіду.



Старі-нові проблеми з мультиками

У Нацраді з питань суспільної моралі зазначають: подібні запитання виникають не вперше. Кілька років тому українські телеканали зобов’язали показувати одну з чотирьохсот серій мультфільму «Сімпсони» лише у вечірній час. Про це у коментарі Радіо Свобода розповів голова Нацради Василь Костицький. Каже: там були «речі не для дитячого вуха». Цього ж разу будуть говорити про інформаційну безпеку дітей загалом, зауважує він.

«Будемо звертатись до науково-дослідних інститутів і до батьківської громадськості. Щоб всі задумались над тим, що ж споживають наші діти. Ми ж цікавимося не тільки тим, щоб діти їли безпечну ковбасу чи молоко, але щоб і інформаційна продукція була безпечна», – зазначив Василь Костицький.

Українським дітям – українські мультики

Шкільний психолог Лариса Шапошникова погоджується зі згубним впливом більшості сучасних закордонних мультфільмів. На її думку, перевагу варто надавати українському виробнику. І не лише з патріотичних переконань.

«Вони ближчі до нас, до нашого менталітету. Вони краще навчають дітей і показують наше життя. Вони несуть менше агресії, на яку діти не повинні дивитися», – говорить Лариса Шапошникова.

На думку психолога, хороший мультфільм повинен бути оптимістичним, із реалістичними героями. Водночас він повинен мати гарну анімацію, привабливі, але не надто яскраві кольори, та мінімум спецефектів. Це дозволить не перевантажувати психіку дитини, радить експерт.

Заборонити не можна показувати

Між тим Радіо Свобода поцікавилося думкою і самих дітей.

Михайлик, 8 років: «Про роботів мої улюблені мультики. «Трансформери», «Робокоп». Мені більше ніякі не подобаються».

Роман, 6 років: «Спанч Боб» – це вже точно. І «Лунтік» іноді зранку. Вони такі смішні!»

Іванка, 5 років: «Я тут вчора «Дракона» дивилася. Тут такі смішні серії!»

У разі ж схвального рішення експертної комісії заборона загрожуватиме таким мультикам, як: «Лунтік», «Маша і Ведмідь», «Покемони», «Телепузики», «Сімпсони» та «Губка Боб». Однак у Нацраді з питань суспільної моралі запевняють: доля мультиплікацій вирішиться не раніше вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG