Доступність посилання

ТОП новини

Більшість підручників стали російськомовними: не для школярів, а для Табачника?


Київ – Підручники російською мовою в Україні – у більшості, заявляє міністр освіти Дмитро Табачник. За його словами, така ситуація зумовлена відповідними заявками шкіл і конкретних батьків. Натомість незалежні експерти називають такий підхід освітнього відомства спробою штучно збільшити сферу вжитку в Україні російської мови. Самі ж українці, від Києва до Одеси, в переважній більшості хочуть, щоб їхні діти навчалися українською.

Переважну більшість шкільних підручників Міністерство освіти, науки, молоді та спорту випускає російською мовою. Таку заяву зробив глава освітнього відомства Дмитро Табачник. Позицію міністерства він пояснює… попитом на російськомовні підручники в Україні.

«Державний бюджет витрачає величезні кошти на підручники, і вони лягають у підвали, а батьки потім купують ті, які потрібні їхнім дітям. Я заборонив примушувати школи замовляти підручники, які не використовуються в навчанні. Якою мовою діти навчаються, такою і замовляйте. Виявилося що з двох мільйонів шістдесяти тисяч підручників, які замовили українські школи (а всі наші школи – українські), один мільйон дев’ятсот тисяч потрібні російською мовою», – офіційно заявив Табачник.

Співавтор мовного закону, народний депутат з Партії регіонів Вадим Колесніченко заявляє, що упродовж останніх 7 років підручники для шкіл з російською мовою навчання взагалі не друкувалися, тому треба було друкувати не тільки підручники, які потрібні на сьогодні, а щоб «надолужити прогалину».


Українці, яких опитало на вулицях Києва Радіо Свобода, у переважній більшості воліють навчати дітей українською мовою. Ініціативою влади більшість опитаних киян обурені.

«У нас українська держава, тож основною мовою навчання має бути українська. Ті, хто бажає, можуть учити інші мови окремо», – сказав Радіо Свобода мешканець Києва Олексій, який має двох синів-школярів.

Однак схожа ситуація і в містах півдня та сходу України, які представники влади часто називають російськомовними. Так, за повідомленням «Освітнього порталу», 52% батьків у Одесі написали заяви, щоб їхні діти навчалися українською мовою. Тепер Міносвіти намагається змінити цю ситуацію, наголосив у коментарі Радіо Свобода колишній заступник міністра освіти, доктор фізико-математичних наук Максим Стріха.

«Там судомно змушують батьків переписувати заяви з української мови навчання на російську, очевидно, аби підігнати цифри під ті, які вже назвало міністерство», – зазначає він.

Це план поширення російськомовних елементів в освіті – Попович

Дмитро Табачник свідомо стимулює вживання російської мови – всупереч потребам більшості українців, вважає директор Інституту філософії НАН України Мирослав Попович.

Це проект розрахований на те, що буде поширюватися частка російськомовних та російських за змістом елементів освіти. Однак немає жодних досліджень чи інших доказів того, що більшість українців обрали для дітей російську
Мирослав Попович
«Це проект розрахований на те, що буде поширюватися частка російськомовних та російських за змістом елементів освіти. Однак немає ніяких досліджень чи інших доказів того, що більшість українців обрали для дітей російську. Швидше за все, українці сиділи мовчки, а російськомовні здіймали галас і писали по двадцять заяв про потребу в російських підручниках – таке вже бувало», – каже академік.

Незалежні фахівці погоджуються на тому, що Україні бракує єдиної програми розвитку шкільництва, яка б забезпечувала підтримку української мови та культури, і, водночас, регламентувала використання у навчанні інших мов.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG