Доступність посилання

ТОП новини

Помста за Путіна


17 серпня 2012 рік, Москва. Учасниць Pussy Riot засудили на два роки ув’язнення
17 серпня 2012 рік, Москва. Учасниць Pussy Riot засудили на два роки ув’язнення
Російське суспільство ще довго буде намагатися зрозуміти, як цілком пересічна з точки зору правових наслідків історія – хеппенінг у храмі – могла перетворитися на справжній символ відносин держави, церкви і людини. До панк-молебню, організованому групою Pussy Riot, і прихильники, і супротивники вироку ставляться по-різному.

Серед супротивників засудження групи є ті, хто взагалі не бачить нічого особливого в діях дівчат – ну зайшли в порожній храм, щось там проспівали, записали на відео – і що? Є й ті, хто впевнені, що мають справу з пересічною дурістю і вульгарністю, що ображає почуття віруючих. А от прихильники вироку висловлюють переконання в тому, що тюремне ув’язнення – це найкраща відповідь тим, хто образив церкву. І в цьому вони якраз лукавлять. Тому що їх не цікавить церква. Їх цікавить Путін.

По суті, влада скористалася ситуацією з Pussy Riot, щоб відповісти тим, кого вона не могла покарати, хто не порушив ніяких норм закону – учасників масових мітингів на Болотній площі в Москві і виступів в інших містах Росії. Не секрет, що ці виступи стривожили російське керівництво і особисто образили Путіна. Впав міф про любов до вічного президента Росії.

Виявилося, що є навіть не десятки, а сотні тисяч людей, які розуміють, що стабільність – це звичайний застій, який завершиться неминучим крахом країни. І що управляють Росією ніякі не державно мислячі патріоти, а звичайні шахраї на чолі зі своїм жадібним ватажком. Звісно, люди що так вважають – меншість серед росіян. Але меншість активна.

Посадити всіх цих людей особливої можливості немає. Але ось в ситуації з Pussy Riot влада змогла діяти так, як їй захотілося – вона відігралася на дівчатах, відігралася в безсилій люті. І прихильники засудження групи прекрасно це розуміють, але теж не хочуть визнавати цього. Тому що набагато приємніше навіть у своїх власних очах виглядати побожним захисником церкви і почуттів віруючих, ніж пересічним прихильником покарання всіх тих, хто здатний засумніватися в божественності Путіна.

Те, що від справи погано пахне, врешті-решт зрозуміли навіть у керівництві РПЦ – уже після винесення вироку Вища церковна рада звернулася до влади з проханням проявити милосердя. Але занадто пізно: вже ясно, що ця безглузда історія призвела до тріщини у відносинах між церквою і суспільством – і тріщина ця тепер буде поглиблюватися.

Ясно і те, що в світі вирок Pussy Riot став приводом знову замислитися над тим, в якому столітті живе Росія і чи є у цієї країни шанс взагалі опинитися в сучасності – чи їй так і доведеться, при всьому зовнішньому лиску центральних вулиць і злодійкуватих керівників та «олігархів», залишитися в середньовіччі ще на довгі десятиліття.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG