Доступність посилання

ТОП новини

У Львові зібралися пластуни з усього світу (ФОТО, ВІДЕО)


У Львові зібралися пластуни з усього світу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Львів – Близько двох тисяч пластунів із різних країн світу зібрались у Львові на 100-літній ювілей організації. На площі перед пам’ятником Шевченкові пластуни зняли свої хустки і зв’язали їх між собою, утворивши таким чином мотузку завдовжки 560 метрів. На святкуванні ювілею організації відбудуться також інші акції. Триватиме з’їзд Пласту до 24 серпня.

«СКОБ» – вітання пластунів можна чути по всьому Львову, як і зустріти пластуна у формі від шести років і аж до поважного сеньйорського віку.
Світова зустріч пластунів розпочалася урочистостями біля пам’ятника Шевченкові. Юнаки та юнки тримали портрети засновників організації: Олександра Тисовського, Петра Франка, Івана Чмоли – трьох українських інтелектуалів і педагогів.

Петро Франко та Іван Чмола заснували у Львові перші пластові гуртки. І через сто років у Львові вперше на ювілеї організації зустрілись їхні онуки – Надія Франко і Богдан Чмола. Богдан Чмола був пластуном у США. Дідусь Надії Франко, Петро, написав книжку «Пластові ігри та забави», але Надія ніколи у них не бавилась і не вдягала пластову форму. Адже у радянський час це була заборонена молодіжна організація.

Втратили від цього багато, бо Пласт розвиває і духовно, і фізично нашу молодь. На жаль, ми були від цього відірвані
Надія Франко
«Втратили від цього багато, бо Пласт розвиває і духовно, і фізично нашу молодь. На жаль, ми були від цього відірвані. Не у кожній родині знали про Пласт, але мені моя мама розповідала і я знала, що дід був співзасновником Пласту», – каже Надія Франко.

Петра Франка заарештували у червні 1941 року і вивезли радянські окупанти. Більше родина його не бачила і достеменно невідомо, за яких обставин загинув засновник Пласту від рук енкаведистів. Його доньку Віру Франко вислали до Сибіру. А жінка Петра Франка до дня смерті сподівалась на повернення чоловіка.

«Пласт був нашим зв’язком з Україною»

Іван Чмола не встиг виїхати на Захід. Його заарештували 22 червня 1941 року співробітники НКВС і його ім’я значиться у списках вбитих у Дрогобицькій тюрмі. 1950 року родина Чмоли виїхала до США. Його дружина до кінця життя теж вірила, що чоловік повернеться.

Я народився у Баффало. Був юнаком, старшим пластуном, комендантом. Пласт був нашим зв’язком з Україною
Богдан Чмола
«Я народився у Баффало. Був юнаком, старшим пластуном, комендантом. Пласт був нашим зв’язком з Україною. Нам пощастило, що ми змогли виїхати, що залишилися живими, що могли мати Пласт. У Пласті важливо виховати доброго українця», – зауважив онук Івана Чмоли, Богдан.

Пласт забороняли всі

Пласт забороняли і польська влада у Галичині, і німецька, і радянська. Українська нація за період лихоліть, коли Пласт був таємний, втратила можливість виховувати дітей у скаутському русі, в українських традиціях, зазначив Радіо Свобода Любомир Романків, який став пластуном у Львові у 1943 році, коли організація була таємною. Тоді йому було 12 років. Потім Любомир Романків розвивав Пласт у Німеччині та США.

Багато пластунів загинули на Сибіру, у тюрмах, в УПА. Багато стали провідниками народу в діаспорі
Любомир Романків
«Багато пластунів загинули на Сибіру, у тюрмах, в УПА. Багато стали провідниками народу в діаспорі і сподіваюсь, що ті 20 тисяч пластунів, які закінчили за 20 років Пласт в Україні, є у громаді, чинитимуть у житті, як належиться пластунам, будуть вірні Богові й народові, працюватимуть на добро України, задля злагодження політичних непорозумінь в Україні», – сподівається Любомир Романків.

Нині Пласт об’єднує 10 тисяч осіб, з них 6 тисяч налічується в Україні. А загалом у світі є понад 50 тисяч пластунів, які в різні роки були в організації. Що дає Пласт? Відповіді молодших та старших пластунів.

-Пласт дав мені почуття приналежності до українського народу, знання і відчуття української духовності. Усі в моїй родині-пластуни.
-Пласт дає багато у звичайному житті, багато вірних друзів, досвіду, цікавих історій.
-Постійно багато позитивних вражень, найкращі друзі у Пласті. Той досвід мені не дав би ніхто, як я це отримала у здоровому гурті.
- Мене привів мій тато. Я хочу бути добрим українцем, для життя дає мені приятелів.
-Пласт не лише зміцнює тіло, але гартує дух, виховує людину чесною, порядною, щоб вона вміла собі давати раду у житті, щоб життя будувала на вічних вартостях. Пластові табори, сходини, зустрічі, ігри мають свою виховну цінність і це виховує цілісну людину, – наголосив владика УГКЦ Гліб Лончина, який є пластуном 52 роки.


Щодня у наметовому містечку пластунів відбуватимуться майстер-класи, змагання, концерти, ігри. А у День незалежності пластовий табір встановлять у центрі Львова і кожен зможе ближче познайомитись з організацією, яка об’єднує українців у всьому світі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG