Доступність посилання

ТОП новини

Автор біг-борду з «бабусею і котом» Максим Голосний: «На такий ефект ми не розраховували, влада сама нам допомогла»


Максим Голосний
Максим Голосний
В Україні в соціальних мережах вже другий тиждень поспіль ширяться нові варіації на тему біг-борду з написом: «Взнала, що внук проголосував за «Регіони», переписала хату на кота». Біг-борд, встановлений у Дніпродзержинську на Дніпропетровщині 10 серпня, не простояв і двох днів: його заклеїли. Олена Дзарасова, наголосивши, що є власницею щита, цими вихідними оприлюднила відеозвернення з поясненням, що заклеїла біг-борд через «нецензурне слово». Вона також заперечила будь-який тиск з боку місцевої влади. Між тим, автор біг-борда Максим Голосний (його Facebook) сказав Радіо Свобода, що місцева влада сама допомогла популяризувати його твір. За даними міліції, Голосний оголошений у розшук через кримінальну справу, порушену за розтрату майна. Сам же Голосний, колишній сільський голова Єлизаветівської сільради, що поблизу Дніпродзержинська, називає це «політичним переслідуванням». Радіо Свобода вдалося поставити Максиму Голосному кілька запитань, відповіді на які він надіслав письмово.

Пане Голосний, Ви стали відомі в Україні через біг-борд «із котом і бабусею». Як з’явилась ідея з його встановленням і яку ціль Ви мали? Розраховували на такий резонанс?

– Як виникла ідея? Головним мотивом був протест – протест проти одноманітної і тупої політичної реклами, протест проти брехливого «покращення», протест проти нахабного піару влади, проти однобокої подачі інформації продажними ЗМІ, проти політичних репресій незгодних і, врешті-решт, проти виборів без вибору, які нам нав’язують.

Це не перший досвід соціальної реклами, яку я розміщую. Під час своєї виборчої кампанії (2010 року – ред.) я теж розміщував нестандартні і в якійсь мірі провокаційні біг-борди, але тоді вони провисіли ще менше. Після дзвінка з прокуратури біг-борди зняли і договір миттєво розірвали.

Я планував спробувати балотуватися до Верховної Ради, тому ми з командою заздалегідь купили площу і вирішили, що будемо використовувати її нестандартно. І хоча місце саме по собі непогане, на такий ефект ми, звичайно, не розраховували. Максимум, що ми могли охопити, – це невеликий відсоток жителів лівобережної частини Дніпродзержинська.

Але обласна влада своїми тупими, прямолінійними діями у використанні адмінресурсу сама нам допомогла.

– Ви були певний час членом Партії регіонів – тієї партії, яку, по суті, критикуєте на своєму біг-борді. Чому Ви вступили до цієї політичної сили і чому перестали бути її членом? Це правда, що партійний квиток можна отримати «за двох індиків»?

– Було не зовсім так. У 2004-му, будучи студентом, я вступив у Партію регіонів, частково тому, що не підтримував помаранчевий рух. Вступив і забув. І, зрозуміло, не платив внесків, не брав участі в політичних заходах і з’їздах. Коли в 2010 році мене висунули кандидатом на голову сільради, то по секрету повідомили, що «нерегіоналам» пройти буде складно, а спробувати хотілося. Довелося відновлювати партквиток і членство. Так, це коштувало «два індики», по-знайомству.

Як вийшов? У 2011 році мене за 24 години, за вказівкою «губернатора», швидко «підчистили з лав» за «опозиційну діяльність», незгоду «з політикою партії» і «протидію вертикалі».

Це, в основному, і стало причиною мого незаконного усунення з посади. Розраховували, що, позбавивши мене статусу сільського голови, закриють мені рот.

– За даними міліції, Вас шукають через кримінальну справу, порушену через розтрату майна на посаді сільського голови. Що конкретно Вам інкримінують?

Причиною переслідування і тиску на мене є моя діяльність на посаді голови сільради і моя опозиційна діяльність в якості громадського діяча і кандидата зараз. Найкращий спосіб для цього – кримінальна справа, як відомо. На мене за останній рік їх було відкриті дві. За однією з них вже винесено неправосудний вирок і зараз він оскаржується у Верховному Суді. А другу зліпили, як ви знаєте, недавно. Подробиці про кримінальну справу я виклав тут.

Сума збитку, яку мені інкримінують у рамках цієї справи, – 4500 гривень.

Ви в розшуку, а де Ваші рідні?

– Я перевіз свою сім’ю в іншу область. Але якщо їх захочуть знайти, то знайдуть.

Водночас Дніпропетровська міліція спростовує звинувачення в політичних переслідуваннях Максима Голосного. «21 листопада 2011 року слідчим відділом Петриківського райвідділу міліції ГУМВС в Дніпропетровській області за фактом присвоєння та розтрати майна Єлизаветівської сільради Петриківського району була порушена кримінальна справа за ч.2 ст.191 КК України. У зв’язку з тим, що місцезнаходження Голосного М. І. не було встановлене, 27 липня він був оголошений у розшук. Інформація про те, що громадянин Голосний М. І. є автором біг-борду на автотрасі біля м. Дніпродзержинськ, який спрямований проти однієї із політичних партій та в зв’язку з чим відносно нього порушено кримінальну справу і оголошено у розшук, не відповідає дійсності», – йдеться в офіційному повідомленні обласної міліції.

Довідка:

Максим Голосний народився 1981 року. У 2004 році закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури. За освітою – архітектор.Від 2010-го по 2011 рік був головою сільської ради села Єлизаветівка Петриківського району Дніпропетровської області. Голосного зняли з посади на сесії більшістю депутатів сільради. Безпартійний. Хобі – дзюдо та бокс. Одружений, виховує дочку.
XS
SM
MD
LG