Доступність посилання

ТОП новини

Чому хочуть посадити соратника Данилишина


Київ – Українського бізнесмена Василя Даниліва, соратника українського біженця в Чехії, колишнього міністра економіки України Богдана Данилишина, звинувачують в Україні у тяжкому злочині. Як повідомили Радіо Свобода в київській міліції, Даниліву інкримінують причетність до умисного вбивства за частиною другою статті 115 Кримінального кодексу України. Натомість мати підприємця, Олена Данилів, затримання сина пов’язує з його громадською і політичною діяльністю. Вона також каже, що впродовж місяця їй не дають права побачитися із сином, а його самого позбавили адвоката.
Василь Данилів
Василь Данилів

Відомого на Прикарпатті бізнесмена та мецената Василя Даниліва затримали в Україні 15 липня разом із кількома іншими особами за звинуваченнями у замаху на вбивство колишнього віце-президента «Родовід-банку» і співзасновника банку «Союз» Сергія Дядечка. Одним із підозрюваних в організації цього замаху слідство називає Василя Даниліва. Злочин, у якому його звинувачують, карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі і у певних випадках із конфіскацією майна.

Представник прес-служби МВС Іван Бабаєв повідомив Радіо Свобода про те, що проти Василя Даниліва порушено кримінальну справу за частиною другою статті 115 Кримінального кодексу України.

За словами матері засудженого Олена Данилів, її син не здатний на злочин, який йому інкримінують. На її переконання, кримінальна справа пов’язана з політичною позицією сина. Зокрема з тим, що Василь Данилів був помічником колишнього міністра економіки Богдана Данилишина, а минулого року в Празі разом Данилишином, який отримав у Чехії притулок, заснував міжнародну громадську організацію «Українська європейська перспектива».

Олена Данилів також не виключає, що в такий спосіб її сина усунули від участі у виборах до Верховної Ради України.

«Син важко хворий»

Мати затриманого також сказала Радіо Свобода, що слідчі не дають їй дозвіл на побачення із сином.

«Нічим не аргументують, дозволу не дають ніякого. Пояснень також не дають. Була в уповноваженого з прав людини, щоб він (син) міг прийняти ліки. Він же хворий і серйозна в нього хвороба. Із 27-го числа адвокатів його відсторонили», – каже Олена Данилів.

Вона звернулася з листом протесту до Генеральної прокуратури, але відповіді ще не отримала. 21 серпня вона зустрілася із уповноваженою Верховної Ради з прав людини Валерією Лутковською, і та пообіцяла допомогти матері затриманого.

«Я ситуацію з мамою вивчила. Пояснила, в якій частині ми допоможемо, а в якій частині допомогти не зможемо. Домовились з нею про те, яким чином ми з нею співпрацюємо», – сказала Лутковська у коментарі Радіо Свобода.

За її словами, у середу ввечері до Криворізького слідчого ізолятора, де перебуває Данилів, виїжджає представник омбудсмена, який має медичну освіту.

Валерія Лутковська зауважила, що вона сама поки що не має наміру зустрітися із затриманим – через брак часу.

Колеги Даниліва: засновники УЄП – патріоти

У штаб-квартирі «Української європейської перспективи» в Празі цього тижня повідомили, що вивчають інформацію про затримання в Україні Василя Даниліва. Водночас там наголошують, що засновники громадської організації, а їх близько 20 осіб, «є люди з великим досвідом, патріоти України», вони закликають дотримуватися принципу презумпції невинності.

Затриманий підприємець є одним із спонсорів організації і наразі не відомо, як кримінальна справа проти нього може вплинути на діяльність впливової організації українців Чехії.

43-річний Василь Данилів народився на Івано-Франківщині. Він є головою ради директорів компаній Danyliv Capital та Ukreenergy Holding, керівником благодійного фонду «Світломрій». У 2008 році Даниліва нагородили в Україні орденом «За заслуги» III ступеня – за допомогу дітям-сиротам.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG