Доступність посилання

ТОП новини

США: вибори президента і великі гроші


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах до президентських виборів 6 листопада залишається трохи більше ніж два місяці. У перебігу боротьби за голоси виборців важливу роль відіграє агітаційна кампанія – телевізійна, друкована, інтернетна тощо. Кошти на цю кампанію, за приблизними підрахунками, можуть сягнути астрономічної суми – 2,5 мільярди доларів, якщо не більше. Гроші справді величезні, небачені досі в американських президентських перегонах. Але чи можуть вони вирішальним чином вплинути на результат виборів?

Однозначну відповідь на це запитання дати важко, але президент Барак Обама, який прагне переобрання, надіслав своїм прихильникам відверте попередження.

В електронному посланні з Білого дому йдеться про відставання кампанії Обами у збиранні пожертв на агітацію.

Суперник президента-демократа республіканець Мітт Ромні випереджає Обаму за обсягом пожертв, хоча рейтинг популярності у нинішнього президента трохи більший.

У посланні Барака Обами мовиться: «Ми очікуємо, що Мітт Ромні й республіканці переженуть нас у видатках на агітацію. Нам для подолання розриву залишається дедалі менше часу. Після трьох місяців послідовно значного відставання наше становище стає критичним. Чи б ви не могли зробити свій внесок сьогодні?»

Назагал агітаційні витрати суперників на добру третину більші, ніж 1,7 мільярда доларів, витрачених 2008 року, коли вперше було подолано мільярдний бар’єр.

Цей значний стрибок пояснюють тим, що більша частина внесків надходить від вельми заможних людей.

Мільйони від мільйонерів

Назагал, згідно закону, особисті внески на користь кандидата обмежуються сумою 2,5 тисячі доларів.

Однак нещодавно Верховний Суд скасував обмеження політичних пожертв, з тією умовою, щоб гроші ті не надходили безпосередньо до кандидата на посаду.

Тоді одразу виникли політичні комітети, назовні нібито незалежні, які збирають долари вже мільйонами, і агітаційна діяльність тих комітетів формально не пов’язана з кандидатом, але фактично агітує за нього.

Інша справа – чи можна таким чином купити перемогу?

Вівека Новак, представниця громадського Центру за відповідальну політику, в інтерв’ю Радіо Свобода чіткої відповіді не запропонувала.

«Чи гроші є найважливішим фактором?... Я гадаю, що є інші, теж важливі фактори, – зауважує вона. – Те, що економіка у незадовільному стані, є величезним фактором. Чи це так само важливо, як зібрані Обамою гроші? Напевне. Але гроші дають змогу кандидатам пояснювати власні погляди».

Злива негативної агітації

Оглядачі критикують негативну агітацію з обох сторін, особливо по телебаченню. Це вважають прямим наслідком діяльності незалежних політичних комітетів з їхніми мільйонними рахунками.

Мільярдери, прихильники як демократів, так і республіканців, фінансують таку агітацію.

Марк МакКіннон, який свого часу керував агітаційними кампаніями Джорджа Буша-молодшого у 2000-му, так і 2004 році, критикує це явище.

«Будь-хто з будь-якими інтересами може йти й витрачати скільки завгодно, не вказуючи джерела і часто-густо анонімно, – каже МакКіннон. – Отож, це вже навіть не боротьба особистостей, це боротьба між спеціальними інтересами».

Невідомо поки що, якою мірою така агітація впливає на виборців, чи вона не відвертає їх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG