Доступність посилання

ТОП новини

Україна не використовує потенціал української діаспори – Гочак


Львів – Сорок молодих українців із 20 країн світу зібрались у Львові на Форум української молоді діаспори під гаслом «Сильна молодь діаспори, сильна Україна». Вони діляться своїм досвідом роботи у громадських організаціях, представляють проекти. Головна мета Форуму, який триватиме до 1 вересня, – згуртувати молодих людей навколо розбудови української держави.

Молоді українці з усього світу збираються не вперше і вкотре цей захід фінансується українською діаспорою.

Мирослав Гочак із Сербії належить до четвертого покоління українців. Молодий чоловік не просто розмовляє українською, але й цікавиться всіма процесами, що відбуваються в Україні, і які його хвилюють. До того ж він є керівником Конференції українських молодіжних організацій, і каже, що молоді українці з-за кордону співпрацюють із громадськими організаціями України, але не з владою, яка цілковито байдужа до життя української діаспори, не використовує її потенціал і загалом відсутня політика щодо діаспори.
Ми лобіюємо у світі українську справу. Україна має переосмислити своє ставлення до діаспори
Мирослав Гочак

«Мої предки виїхали з Тернопільщини. Багато не були взагалі в Україні, а у мене так випало, що я часто тут буваю. Діаспора є самодостатня. Але якщо Україна не зрозуміє потенціал української діаспори, то може її втратити. Ми лобіюємо у світі українську справу. Україна має переосмислити своє ставлення до діаспори», каже Мирослав Гочак.

Український уряд недооцінює великий вплив української громади на канадський уряд, наголосив Радіо Свобода українець з Канади у третьому поколінні Данило Крвавич, голова Союзу українського студентства Канади, що об’єднує близько трьох тисяч активних молодих людей.
Мені сумно від того, що діється в Україні
Данило Крвавич

«Мені сумно від того, що діється в Україні. Не знаю, де є на світі така нація, чия велика діаспора говорить з канадським урядом і є почутою. Ми в Канаді 120 років і щось таки досягнули за цей час, тому можемо поділитися своїм досвідом», зауважив учасник Форуму.

До діаспори останніми роками приєднались українські заробітчани. Невдовзі молодіжні українські організації будуть створені в Італїі, Іспанії, Португалії.

Україна потребує кардинальних змін

Відомий економіст Богдан Гаврилишин зі Швейцарії, фонд якого фінансує Форум української молоді, вважає, що Україні потрібні кардинальні зміни у політичній, економічній, соціальній структурі і це зможе зробити нова генерація українців. Професор поділився своїми думками, порадив молодим людям з різних організацій сформувати групи, до яких би входили політолог, економіст, еколог, соціолог, які б вивчали досвід Норвегії, Швеції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, як ці країни функціонують, дотримуючись політичної свободи, певного рівня добробуту, соціальної справедливості, дбайливого співжиття з природою.

«Що ці люди мали б вчити? Не лише конституцію, але й ідеології партій. У перелічених мною країнах є по три партії при владі. Треба знайомитися з тим, яка в них ідеологія, плани дій. З часом ці молоді люди стануть політично освіченими, розумітимуть, як досвід інших країн можна використати в Україні, їм требе йти групами в органи влади, так , щоб там була критична маса людей із нової генерації», – вважає Богдан Гаврилишин.

У світі відчутна не лише економічна криза, але й криза політичного лідерства. У Європі цю проблему зрозуміли і виділяють значні кошти для залучення молодих людей у політичні процеси. Власне цим може скористатися українська діаспора, наголосила заступник голови Світового конгресу українців Ярослава Хортяні з Угорщини. Вже Європейська комісія виділила українській молоді діаспори гранти на кілька освітніх програм, що дозволить лобіювати інтереси України, знайти нових лідерів.

Представники української діаспори, як старшого, так і молодшого поколіннія, зазначили, що відчувають потребу допомогти Україні, яка стає все менш зрозумілою для світу, і яку діюча влада веде у російський бік.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG