Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратуру пікетують з вимогою забезпечити справедливий суд нігерійцеві


Українські та африканські громадські активісти та правозахисники пікетували в понеділок Генеральну прокуратуру з вимогою забезпечити справедливий суд у справі студента з Нігерії Фемі Олаолу, який уже майже рік перебуває у луганському слідчому ізоляторі в очікуванні вироку суду.

У понеділок у Луганську триває судове засідання у справі Олаолу. Колегія суддів вперше за десять місяців перейде до змісту справи, оскільки півроку представники закону не могли знайти перекладача для підсудного, зауважує один із організаторів акції, співкоординатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич. Навчання у Луганському національному для іноземних студентів відбувається англійською, тому Фемі Олаолу ні українською, ані російською не володіє.

20 серпня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявили, що беруть справу нігерійського студента під свій контроль. Однак цього мало, вважає Максим Буткевич.

«Оскільки у нас прокуратура відповідає за нагляд за слідством, а ми знаємо, що під час досудового слідства були порушення, то Генпрокуратура повинна не просто оголосити, що бере справу під свій контроль, а вжити конкретних заходів з розслідування того, що сталося, – заявив він у коментарі Радіо Свобода.– Ми вимагаємо звільнення цієї людини з-під варти, вимагаємо повторного прозорого розслідування у цій справі».

Акція на підтримку Олаолу відбулася також і в Луганську під стінами обласної прокуратури.

Фемі Олаолу звинувачують у замаху на вбивство групи луганців. Адвокати підсудного стверджують, що хлопець просто захищався від нападу расистів. Інцидент стався у листопаді минулого року. З того часу Олаолу перебуває за ґратами.
XS
SM
MD
LG