Доступність посилання

ТОП новини

Чи бути у Києві вулиці імені імператора Миколи І?


Київ – Ініціативна група вимагає від керівництва Києва повернути історичні назви кільком міським вулицям. Звернення про це члени групи представили в понеділок журналістам. Ця ініціатива могла би пройти осторонь уваги ЗМІ, якби не йшлося про повернення у топоніміку столиці України вулиць, названих на честь російського імператора Миколи Першого та графа Ігнатьєва.

Повернути вулицям Симона Петлюри та Івана Мазепи їхні історичні назви – Ігнатіївська та Нікольська – вимагають, серед інших, директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнилов, письменник і журналіст Олесь Бузина, президент Центру суспільного аналізу Ростислав Іщенко, композитор Володимир Бистряков та інші. Відповідне звернення вони адресували голові Київської міської держадміністрації Олександрові Попову та секретареві Київради Галині Герезі.

Автори звернення інформують про збір підписів киян за повернення вулицям історичних назв з метою «завершити добу протистояння радянської та антирадянської України». Автори документа зазначають, що таким чином громаді міста буде повернено історичну пам’ять. При цьому ініціативна група пропонує іменами діячів національно-визвольних змагань України називати вулиці у нових мікрорайонах столиці, про що поінформував журналістів Ростислав Іщенко.

У Києві будується достатньо нових вулиць, які можуть носити імена українських політиків
Ростислав Іщенко
«Ми вважаємо, що у Києві будується достатньо нових вулиць, які можуть носити імена українських політиків. Ми також вважаємо, що питання перейменування вулиць – це справа не лише міської влади, а і міської громади», – каже Іщенко.

Микола Перший – «Микола Палкін» чи «будівничий Києва»?

А Олесь Бузина, розповідаючи про історію вулиці Нікольської, нагадав: її назвали на честь імператора Микола Першого за внесок останнього у розвиток Києва. Завдяки ініціативам імператора Київ перетворився на велике, добре облаштоване місто, зауважив письменник.

Найважливіші міські об’єкти з’явились за царювання великого імператора Миколи Першого
Олесь Бузина
«Історично так склалось, що Київ, який ми знаємо його нині, збудовано у 19-му сторіччі, – каже Бузина. – При цьому найважливіші міські об’єкти з’явились за царювання великого імператора Миколи Першого: збудовано перший міст через Дніпро, прокладено нинішній бульвар Шевченка, який було названо Бібіковським. До речі, було би добре цю історичну назву повернути бульварові. За Миколи Першого збудовано фортецю у Косому капонірі».

При цьому Микола Перший жорстоко розправився з декабристами, польським та угорським повстаннями і потопив у крові Кавказ. У народі цей імператор отримав прізвисько «Микола Палкін», про що писали у різний час провідні європейські та російські історики – Шільдер, Ключевський, Солонович та інші.

Зросійщення столиці України триває

Голова Комісії з питань культури Київської міськради Олександр Бригинець вважає спробу перейменувати кілька міських вулиць політтехнологією, яка має на меті прославлення імперських часів і подальшу деукраїнізацію.

Українофобські діячі вирішили зробити собі PR на заявах про перейменування вулиць
Олександр Бригинець
«Чому ті, хто хоче пов’язати Київ із Російською імперією бодай через зміни назв вулиць, не виступають проти пам’ятника Леніну в самому центрі столиці України?» – зауважив Бригинець.

У розмові з Радіо Свобода депутат Київради також зазначив: «Нині є намагання розділити суспільство, і для цього використано механізм гучних проектів. Один із них, безумовно, проект мовного закону. У другому випадку в Києві, розуміючи, що Київська міська рада не підтримає цей закон, щоб він діяв на території міста, – українофобські діячі вирішили зробити собі PR на заявах про перейменування вулиць».

Дослідниця історії Києва Наталія Позняк-Хоменко вважає ініціативу перейменувати вулиці епатажною акцією українофобів.

Що це епатаж, або ж чергова спроба розділити киян за мовою та поглядом на історію
Наталія Позняк-Хоменко
Дослідниця також відзначила: «В Одесі пам’ятник Катерині Другій поставили, то чому б тут, у Києві, не почати вимагати назви повернути? Хоча нині, враховуючи склад ініціативної групи, я вважаю, що це епатаж, або ж чергова спроба розділити киян за мовою та поглядом на історію».

Наразі ініціативна група лише оголосила про початок збору підписів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG