Доступність посилання

ТОП новини

Великий бізнес України стає ще більшим


Київ – Темпи зростання бізнесу в Україні у 2012 році знизилися порівняно із попереднім роком. Водночас, вони, як і раніше, значно перевищують темпи зростання доходів бізнесу Центральної та Східної Європи. Про це свідчить рейтинг найбільших компаній цього європейського регіону, презентований у Києві. Водночас, економічні експерти відзначають, що збільшення доходів окремих компаній не свідчить про зростання економіки країни.

Два роки поспіль великий український бізнес збільшував свої прибутки швидше ніж бізнес Центральної та Східної Європи. Про це заявив Андрій Степанов, партнер компанії «Делойт», яка укладає рейтинг найбільших компаній цього європейського регіону. За його словами, 50 українських компаній, які увійшли до «Топ-500», протягом 2011 року збільшили свої прибутки на 24 відсотки, при тому, що середнє зростання великого бізнесу Центральної та Східної Європи становить менше ніж 10 відсотків.
В Україні домінують енергетика та ресурси. На другому місці промислове виробництво, потім споживацький бізнес і компанії зі сфери технологій медіа та комунікацій
Андрій Степанов

«В Україні домінують енергетика та ресурси, з трьох українських компаній, що увійшли у «Топ-10», дві представляють цей сектор. На другому місці промислове виробництво, потім споживацький бізнес і компанії зі сфери технологій медіа та комунікацій. Українські компанії випереджають за динамікою прибутковості у рейтингу», – повідомив Степанов.

Зростання доходів бізнесу є лише відновленням після кризи – Жолудь

Водночас експерти вважають, що зростання доходів великого бізнесу не свідчить про покращення загального стану української економіки. На думку президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера, причини такого нарощування прибутків перебувають поза економічною площиною.
Якщо ми маємо якісь компанії, які заробляють краще ніж інші, то тут щось інше, ніж те, що вони такі дуже професійні
Олександр Пасхавер

«Якщо ми маємо якісь компанії, які заробляють краще ніж інші, то тут щось інше, ніж те, що вони такі дуже професійні. Щось інше», – зауважив у розмові з Радіо Свобода Пасхавер, не конкретизуючи про що саме «інше» йдеться.

У свою чергу аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь у коментарі для Радіо Свобода зазначив, що збільшення доходів українських компаній є лише відновленням їхніх позицій після падіння у кризовий період.
Зростання доходів компаній могло бути викликане тим, що у нас стримувався курс гривні на тлі економічного зростання
Олександр Жолудь

«Зростання доходів компаній могло бути викликане тим, що у нас стримувався курс гривні на тлі економічного зростання. З іншого боку, що також важливо, у нас було значне падіння у 2009 році, а у 2010-2011 роках відбувалося часткове відновлення після цього падіння. А як відомо, глибина падіння української економіки у 2009 році була однією з найбільших у світі», – зазначив Жолудь.

Розвиток економіки – це не прибутки бізнесу, а доходи населення – Кисельов

Зі швидким відновленням великих компаній контрастує уповільнення розвитку середнього та малого бізнесу в Україні, який генерує більшу частину Внутрішнього валового продукту, зауважив у коментарі для Радіо Свобода координатор економічних програм Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії Сергій Кисельов.
Великі підприємства протягом останніх років отримали дещо кращі умови для ведення бізнесу
Сергій Кисельов

«Цей факт є ще одним із доказів нерівномірності розвитку України та ї економіки. Звичайно, у великих підприємств є значно більші можливості для лобіювання. Крім того, великі підприємства протягом останніх років отримали дещо кращі умови для ведення бізнесу. Це, наприклад, зниження ставок на прибуток. Це також можливість безмитного завезення окремих товарів. Крім податкових можливостей, звичайно, є можливість брати участь у державних закупівлях», – пояснив Кисельов.

Зростання прибутків великих компаній не говорить про зростання економіки держави, оскільки воно не має своїм наслідком збільшення доходів населення, вважає Сергій Кисельов. Така ситуація вказує на те, що більша частина коштів, зароблених великим бізнесом, осідає поза межами країни, робить висновок економіст.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG