Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина – лідер із зарплатних боргів. Чи вирішується проблема?


Донецьк – Донеччина посідає перше місце серед областей України із зарплатних боргів. Зараз сума заборгованості сягає майже 180 мільйонів гривень, і це майже 20 відсотків від усіх боргів перед працівниками в Україні. Як борються із цією проблемою у шахтарському краї, та яким чином це впливає на економіку регіону?

Незважаючи на те, що середня зарплата у Донецькій області є однією з найвищих в Україні й складає майже 3,5 тисячі гривень, Донеччина має величезні борги з її виплати. Обласне керівництво про проблему знає і працює над її вирішенням.

«Від початку року заборгованість знижена на 10,5 відсотків. Ми активно зараз почали працювати щодо «Точмашу», з таких ось безнадійних боргів, де банкрутство, по активних підприємствах, які працюють. У нас є просування. Ми працюємо і по комунальних підприємствах. Йдемо на те, що й депутатський корпус підтримує, комунальним підприємствам виділяємо субвенції (і містам, і районам). Для мене невиплата зарплати – це звичайний злочин, якщо вже на те пішло. Як губернатор, я буду вимагати цього від директорського корпусу. Керівництво, яке не видає зарплату, – це мої недруги, м'яко кажучи», – каже голова Донецької ОДА Андрій Шишацький.

Він додав, що найбільший боржник – це відкрите акціонерне товариство «Точмаш». Завод, який виробляв шахтне і машинне обладнання, проходить процедуру банкрутства і заборгованість із зарплати на кінець липня сягала 14 мільйонів гривень. Однак у серпні працівникам виплатили понад 1 мільйон гривень боргу.

Борги і нині там

Проблеми із виплатою зарплати були й у державного заводу «Топаз», який спеціалізується на випуску складної радіотехніки і входить до однойменної державної акціонерної холдингової компанії. Однак зараз заборгованості майже не лишилося завдяки субвенціям із держбюбджету. Проте ситуація може повторитися через відсутність замовників на основний вид продукції – станцій радіотехнічної розвідки «Кольчуга».

«У нас зараз заборгованість з травня по серпень, три місяці. Але попередня заборгованість у нас була більша – півроку. Багато працівників підробляють на інших підприємствах. Хто не витримує, звільняються. Зараз, напевно, залишилися найстійкіші та пенсіонери. Молодь уся пішла. А перспективи – не можу сказати, які. В обіцянки ми вже не віримо. У нас зараз комісія з Києва, інспекція, перевіряє господарську діяльність – на півтора місяця приїхали. Що буде з заводом? Цього я не знаю», – розповіла Радіо Свобода працівниця заводу Ірина Іщенко.

Тож майбутнє «Топазу» та «Точмашу» поки не відоме. Однак як взагалі впливають подібні борги на економіку регіону в цілому? На це питання Радіо Свобода відповів голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів Олександр Кендюхов. «Затримка зарплати для будь-якого регіону в усвідомленні мешканців є негативним моментом. Це впливає на зниження купівельної спроможності. Відповідно знижуються попит, зниження попиту – це скорочення доходів тих галузей економіки, які б цей попит забезпечували б, якби він був. І таким чином ситуація може погіршуватися», – зазначив експерт.

Тим часом в обласному управлінні статистики запевняють, що заборгованості із зарплат бюджетникам на Донеччині немає. Левову частину боргів, а саме 84,5 мільйони гривень складають заборгованості із зарплати підприємств-банкрутів.

Про те, хто, де й чому заборгував заробітну плату та як із цим боротися, слухайте у програмі «Ми Разом» 6 вересня о 21:33 на Радіо Ера ФМ.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG