Доступність посилання

ТОП новини

Мистецький проект «Спляча красуня»: красуня прокидається


Тарас Полатайко і «спляча красуня»
Тарас Полатайко і «спляча красуня»
У Національному художньому музеї України в Києві в четвер нарешті «прокинулася спляча красуня» з мистецького проекту з такою назвою.

Його автор, митець Тарас Полатайко, у розмові з Радіо Свобода пояснив: «Ідея базується на стародавній історії зачарованої принцеси, яку розбудив закоханий принц своїм поцілунком. Наша красуня «спить» в окремій залі музею – по дві години щодня. Головний нерв мого проекту – у звабливості та страху фатального моменту».

Щоб потрапити до зали, відвідувач підписує угоду, в якій обіцяє погодитися одружитися з красунею, якщо вона від його (її) поцілунку «прокинеться» (розплющить очі). Сьогодні увечері красуня Яна розплющила очі після поцілунку дівчини Катерини.

Обидві сприйняли ситуацію з гумором, розповівши в розмові з Радіо Свобода, що для обох найцікавіше було побачити реакцію іншої на поцілунок.

За словами куратора проекту Оксани Баршинової, «Спляча красуня» викликала широкий резонанс у ЗМІ та дискусії у мистецькому середовищі. «Кожна людина, котра підписала угоду і побачила дівчину, яка лежить із заплющеними очима, тим чи іншим чином стає учасником проекту. Цей проект зачіпає багато сфер соціального й мистецького життя України – від проблематики гендерної рівності до винесення на публіку такого інтимного моменту, як поцілунок, почуття тощо», – пояснила Баршинова Радіо Свобода.

Автор проекту Тарас Полатайко народився в Україні, від 1993 року живе і працює у Канаді та США. Проект «Спляча красуня» здійснює Національний художній музей України за підтримки міжнародних благодійних фундацій.
XS
SM
MD
LG