Доступність посилання

ТОП новини

FEMEN випиляли вікно в Париж


Активістка жіночого руху FEMEN Інна Шевченко
Активістка жіночого руху FEMEN Інна Шевченко
Активістка жіночого руху FEMEN Інна Шевченко, побоюючись арешту, покинула цього тижня Україну і зараз перебуває у Франції.

Сімнадцятого серпня в центрі Києва Інна Шевченко в оточенні своїх колег і групи журналістів спиляла бензопилою Поклінний хрест. Таким чином, рух FEMEN висловив підтримку учасницям російської групи Pussy Riot, яких того дня судили в Москві за «панк-молебень» у храмі Христа-Спасителя. Київська міліція порушила проти Шевченко кримінальну справу за статтею «хуліганство». Біля її будинку почали цілодобово чергувати співробітники Служби безпеки України. Побоюючись арешту своєї активістки, рада організації вирішила евакуювати Шевченко до Парижа.
Її від’їзд нагадував сюжет шпигунського фільму: вона вибралася зі своєї квартири через балкон, їй довелося змінити 8 машин, щоб відірватися від переслідувачів
Анна Гуцол

Лідер і засновник FEMEN Анна Гуцол розповіла: «Інна Шевченко справді покинула Україну. При цьому її від’їзд нагадував сюжет шпигунського фільму: вона вибралася зі своєї квартири через балкон, їй довелося змінити 8 машин, щоб відірватися від переслідувачів, після чого вона сіла на поїзд (не в Києві, в іншому місті) і виїхала за межі України. Якби ми жили у правовій державі, то дочекалися б висновків слідства щодо нашої акції на підтримку Pussy Riot. Однак ми розуміємо, що в Україні багато залежить від політичної волі тих чи інших людей».

В організації запевняють, що Шевченко покинула Україну через не тільки тиск СБУ, але й Російської православної церкви. Після акції FEMEN у Росії спиляли кілька хрестів, і український жіночий рух заявив, що «вітає відважних хресторубів». Негативно сприйняли акцію FEMEN самі засуджені учасниці Pussy Riot. Але Анна Гуцол каже, що ставиться до цього спокійно.

«Свою акцію ми присвятили їм, і, звичайно, вони мають право прийняти або відмовитися від неї. З іншого боку, в їхній акції в храмі Христа-Спасителя ми, як феміністки, побачили аспект боротьби жінок з релігією. Наша акція зачіпала саме цей напрямок їхнього протесту. На жаль, вони його не зрозуміли і не підтримали. Це їхнє право, так само, як наше право протестувати так, як ми протестуємо», – сказала Радіо Свобода Гуцол.

Щодо представників FEMEN в Україні в цілому порушили 10 кримінальних справ. Активістки також проводили свої акції в Росії, Білорусі, Італії та Туреччині. Найближчим часом вони планують відкрити центр підготовки активісток FEMEN в Парижі, який, швидше за все, і очолить Інна Шевченко, яка втекла з України. Однак головне питання, яке вже давно обговорюють експерти: хто фінансує епатажний рух? Самі дівчата стверджують, що живуть на пожертви своїх опікунів, зокрема, видавця газети Kyiv Post американця Джеда Сандена і німецького ді-джея Гельмута Ґаєра. Багато хто називає FEMEN одночасно комерційним і політичним проектом.
Очевидно, що дівчата вчасно зрозуміли, що заробляти на політиці в цій політизованій країні набагато простіше, ніж на чомусь іще
Володимир Корнілов

«Тут складно відокремити бізнес від політики, – говорить директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. – Очевидно, що дівчата вчасно зрозуміли, що заробляти на політиці в цій політизованій країні набагато простіше, ніж на чомусь іще, і почали використовувати політичні реалії, щоб заробити. Проект FEMEN є десь на межі політики й бізнесу, щоправда, бізнесу в ньому трохи більше, ніж у звичайних політичних партіях».

Матеріал підготувала Російська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG