Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-революція – це не те, що ми собі уявляємо – Рачинський (ВІДЕО)


Сергій Рачинський про інтернет-революції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сергій Рачинський про інтернет-революції

Київ – Сергій Рачинський, інтернет-експерт, редактор сайту NewMedia.in.ua, вірить в інтернет-революцію, але не у звичному розумінні цього терміну. Про це він розповів в ефірі програми Молодь Плюс.

­­ – Чим найбільше цікавляться користувачі в соціальних мережах?

­­– Люди шукають там інформацію, якої вони не знаходять у традиційних ЗМІ. Їм не вистачає інформації на телебаченні, в газетах і журналах. Вони шукають її в он-лайні і в соціальних мережах, те, що відбувається у світі, те, що цікавить людей, таких самих, як вони самі, які мають такі самі проблеми, як і вони. Це новини, посилання, тексти, блоги…
­­
– Чи існує можливість переводити інтернет-активність («лайки») в «реал»?
У соціальних мережах дуже складно примусити людей робити щось проти їхньої волі

– Ви повинні розуміти інтереси аудиторії, до якої ви звертаєтесь. У соціальних мережах дуже складно примусити людей робити щось проти їхньої волі. Треба розуміти, на що реагує ваша аудиторія, і пропонувати саме те, що від вас очікують.

Дуже важлива форма, у якій ми звертаємось. Це не має бути якась вульгарна «панібратчина». Треба говорити так, як ми спілкуємось у реальному житті. Якщо це дійсно важливо, якщо люди очікують від вас якоїсь дійсно важливої інформації, донесіть її – і ви отримаєте відповідь.

­­ – Чи вірите Ви в інтернет-революцію як явище? Чи можлива така революція в Україні?
Інтернет – альтернативна платформа для того, щоб створити власну політичну організацію

– Я вірю в те, що інтернет може бути способом створити революцію. Але це не та революція, яку ми собі уявляємо – з бійками на вулиці і захопленням влади. У першу чергу, це революція в самому собі, всередині, в тому, як ти розумієш життя.

Для цього тобі потрібно зв’язатися з такими самими людьми, як ти, поділитися з ними думками, зрозуміти, що хвилює цих людей, об’єднатися і виробити якийсь спільний план дій.

Ця революція, революція соціальна, дійсно відбувається сьогодні в інтернеті. Ми її спостерігаємо вже сьогодні.

Але якщо ми говоримо про захоплення (чи зміну) влади, то це справа реального життя. Інтернет виступає тут як інструмент. Ми тільки починаємо вчитися, як використовувати його…

Але в Україні є своя специфіка. Через те, що в Україні надзвичайно складна ситуація зі створенням політичних партій ( закон дуже тяжкий для реалізації), інтернет виступає як чудова альтернативна платформа для того, щоб створити власну політичну організацію в масштабах усієї країни – дуже дешево і дуже швидко. Тут є реальна, практична користь.

­­ – Українські чиновники почали реєструватись у соціальних мережах. Чи можна сприймати це як позитивну тенденцію?
Держава й інтернет – це антагоністи

– Варто пам’ятати, що держава й інтернет – це антагоністи. Держава робить усе повільно, нудно і дорого, а інтернет – швидко, весело і дешево.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Андрій Баштовий

    Журналіст Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG