Доступність посилання

ТОП новини

Бібліотека – найкраще місце відпочинку чехів


Клементинум
Клементинум
Прага – У 10-мільйнній Чехії працює п’ять з половино тисяч державних бібліотек, не рахуючи спеціальних – при музеях, чи спеціалізованих, наприклад, при вищих школах. Як і раніше бібліотека для пересічного чеха є місцем, де можна позичити чи зайти почитати книжку. Однак розквіт бібліотек, бібліотечної справи в цілому полягає в іншому. Протягом останніх років чехи зуміли бібліотеки адаптувати до потреб часу, до вимог відвідувача бібліотеки початку 21-го століття. Тепер це також одне з улюблених місць проведення вільного часу.

Не буде перебільшенням сказати, що бібліотеки в Чехії переживають справжній бум. Цього б не сталось, якби фахівці від книжки – від видавців і продавців книги до бібліотекарів і письменників – вчасно не врахували змін, внесених новим поколінням читачів. Передусім потрібно було адаптуватися до появи електронної книжки та інтернету.

У Чехії вирішили не конкурувати, а разом з читачем іти в ногу з часом. Нині навіть у сільській бібліотеці є інтернет, а в більших із бібліотек вам ще й безкоштовно допоможуть переписати на вашу Е-книжку потрібну літературу.

До бібліотеки на виставу і на курси іноземної мови

Прикладом успіху в бібліотечній справі може бути Міська бібліотека в Празі, в якій зареєстровано понад 220 тисяч читачів, тобто кожний п’ятий пражанин, а протягом минулого року бібліотеку відвідало рекордних 2 мільйони людей. Зауважте: не тільки читачів, але і гостей, які прийшли до бібліотеки на інші акції, які тут проводяться.

Речник бібліотеки Ленка Ганзлікова у розмові з Радіо Свобода зазначила: «Міська бібліотека в Празі – це не тільки місце, де позичають книжки, це така своєрідна міська вітальня з продовженим часом роботи. Це означає, що всі, також і гості міста, можуть вибрати для себе якусь акцію. При чому не тільки в нашій головній будівлі, але і в філіях, де ми маємо свої галереї, читальні зали, де проводимо виставки і театральні вистави. А ще ми розбудовуємо Е-книгарню, її робота побудована так, що не конче бути нашим читачем, потрібно тільки зареєструватись на нашому сайті й безкоштовно собі читати чи завантажувати на свою Е-книжку улюблену літературу. Дуже великою є також програма для дітей. Для них влаштовані куточки зі спеціальними меблями та іграшками, де діти можуть відпочивати й їх ніхто не чіпатиме».

Бібліотечні програми для малюків і пенсіонерів

Традиційними для бібліотек у Чехії стали щорічні «Ночі з Андерсеном». Із допомогою акторів аматорських театрів для дітей пізньої ночі у стінах бібліотек оживають казкові персонажі. І діти, і батьки з нетерпінням чекають цих зустрічей, адже коли ще ви можете заночувати в бібліотечній залі поруч зі Сніжною королевою чи феями.

Міська бібліотека – це також місце, де іноземці вивчають чеську мову. Курси бібліотека організувала у співпраці з Центром з інтеграції іноземців. Курси безкоштовні, охочих завжди багато.

Спеціальні програми готують чеські бібліотеки для людей старшого віку, яких тут шанобливо називають «сеньйорами».

«Комп’ютерні курси для них проводять бібліотекарі, тобто наші старші відвідувачі отримують інтернет безкоштовно, – зауважує Ленка Ганзлікова. – Це такі міні-курси з основ інтернетної грамотності. Ми навчимо їх основ: пошуку інформації чи як надіслати е-mail. Цьогорічною новинкою є також курси тренування пам’яті. Це курси як для «сеньйорів», так і для студентів, щоб навчити їх добре запам’ятати те, що викладають у вищій школі».

Найкраща бібліотека Чехії – сільська

Успіх у роботі бібліотек у Чехії свідчить, що чехи вибрали правильну концепцію розбудови бібліотечної справи. Нині Чехія належить до найбільше читаючих країн Європи, кожний чех в середньому прочитає 17 книжок на рік, а придбає 5. У середньому домашня бібліотека в Чехії нараховує 250 книжок.

Бібліотеки охоче навчають, як не згубитись у безмежному книжковому морі. Адже минулого року в Чехії вийшло понад 19 тисяч нових титулів книг, книгарні продали близько 57 мільйонів томів.

Бібліотечній справі служать і щорічні конкурси на найкращу бібліотеку року. Минулого року нею стала сільська бібліотека в маленькому південно-моравському селі Вавржінец. Близько трьохсот селян спочатку відремонтували будиночок бібліотеки, потім наповнили його книжками, а тепер охоче проводять тут свій вільний час за книжкою, інтернетом чи приходять просто так погомоніти, як до близьких знайомих.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG