Доступність посилання

ТОП новини

Українські дороги – одні з найгірших у світі (європейська преса)


Прага – Світові експерти зауважують, що енергетичні компанії США на кшталт Chevron все частіше шукають сланцевий газ за межами США. Аналітики відзначають надзвичайну технологічну складність видобутку, що викликає протести екологів, фермерів у різних країнах світу. Процес визначення ймовірності промислових запасів сланцевого газу займає багато часу і потребує буріння сотень пробних свердловин. В Україні цей шлях лише починається. Західні експертні інституції визначили, що українські автомобільні шляхи одні з найгірших у світі і за нинішніх темпів їхнє удосконалення потребує понад 80 років. Тим часом Україна та Англія щасливі, що в Лондоні на Уемблі здобули по одному очку в матчі футбольного відбору до Чемпіонату світу 2014 року в Бразилії.

Енергетичний оглядач Financial Times Ґай Хазан попереджає, що «революція видобутку сланцевого газу, що почалася в США, може незабаром набути глобальних масштабів», бо вже охоплює в різних стадіях розвідки та видобування сланцевого газу понад 30 країн світу. Однією з найуспішніших у цьому дуже складному технологічному процесі є потужна американська компанія Chevron, яка вже уклала низку угод у Східній Європі, включно з пошуком сланцевого газу в Україні. Автор аналізу зауважує, що в США вдалося вийти на досить рязучі показники видобутку сланцевого газу завдяки дуже високій технологічній озброєності американської енергетики. У США лише на так званому Ньюаркському східному полі (платформа Барнетта) довелося просвердлити до 2000 року понад 3 тисячі свердловин для пошуку сланцевого газу. Американці доводять, що експлуатація запасів сланцевого газу у світі може збільшити відновлювані газові ресурси планети на 40 відсотків. Але видобуток такого затратного газу потребує вдалої комбінації геологічних та фінансових факторів. Окрім того, низка країн у Європі заборонила такий видобуток через загрози природі та аграрному сектору. Це стосується, наприклад, Болгарії, Франції. Два роки пошуків сланцевого газу в Польщі поки що не втішають. Американські фахівці кажуть, що для виявлення промислової доцільності експлуатації джерел сланцевого газу з сотнями розвідувальних свердловин їм потрібно щонайменше 5 років. Для подальшого впровадження видобування цього газу в промислову експлуатацію необхідно ще 5 років. В Chevron визнають, як пише Ґай Хазан, що Східна Європа щодо оцінки промислових запасів сланцевого газу – це «невідома планета».

Польська Rzeczpospolita інформує, що, за оцінками американського Інституту Ґеллапа, українські дороги є одними з найгірших у світі. Вони займають у світовій градації доріг 133-є місце серед 148 досліджених щодо якості доріг країн світу. Гіршими за українські дороги є африканські, дороги в сусідній Молдові та в далекій від Києва Монголії. Сусідня з Україною Білорусь займає у цьому рейтингу 63-є місце. За нинішніх темпів реконструкції головних доріг в Україні для покращення основної частини шляхів, що були збудовані ще у далекі радянські 60-70-і роки, необхідно понад 80 років. В уряді Миколи Азарова, як пише польська газета, визнають, що чимало українських доріг небезпечні для життя водіїв і пасажирів. Влада ж Президента Януковича заявляє, що вона більше ніж у 10 разів підвищила темпи ремонту доріг, у порівнянні з попередньою владою Віктора Ющенка.

Тренер національної збірної Англії Рой Ходжсон, футболісти якого з труднощами зіграли вчора на лондонському Уемблі 1:1 з командою України відбірний матч до Чемпіонату світу 2014 року, каже, що його команда грала краще, аніж у матчі з українцями в Донецьку, де виграла на Євро-2012 з рахунком 1:0, коли суддя з Угорщини не зарахував явний гол українців у ворота команди Англії. Про це йдеться в аналізі гри на сторінках лондонської The Guardian. Та все ж Ходжсон щасливий, що вдалося вирвати нічию. Тренер української збірної Олег Блохін щасливий не менше, адже його команда стартувала у цьому турнірі з нічийним рахунком на чужому полі та ще й у грі чи не з головним конкурентом у боротьбі за перше місце, пише The Guardian.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG