Доступність посилання

ТОП новини

«Я почуваюся українцем» – письменник ДіБіСі П’єр на Форумі видавців


Львів – Понад 400 видавців зібрались у Львові на 19-й Форум видавців. Форум це не лише ярмарок, де можна придбати книжки, передовсім це місце, де можна послухати сотні цікавих особистостей. Протягом п’яти днів у різних залах можна дізнатися про літературні процеси у світі, про нові книжки і помисли творчих людей, почути інтелектуальних людей. Тому так і приваблю львівський форум, кажуть його учасники. А у п’ятницю вони ще й мали можливість поспілкуватися з почесним гостем книжкового свята – лауреатом престижної літературної Букерівської премії британським письменником ДіБіСі П’єром.

ДіБіСі Пьєр, Львів
ДіБіСі Пьєр, Львів
ДіБіСі П’єр на львівському форумі в центрі уваги. Йому дуже сподобалося видання його книжки українською мовою «Світло згасло в Країні Див». Письменник охоче спілкувався з читачами і роздавав автографи. А ще, зауваживши мікрофон Радіо Свобода, одразу запропонував: «Давайте я сам себе запитаю». Оскільки було два питання, якими його просто всі втомили.

– Давайте я запитаю себе: П’єре, що ти думаєш про Україну? Про Форум? Хм.. Я тут лише 24 години…

– А чи почуваєтеся тут самітником?

Я почуваюся так, як ніби тут все населення України! Почуваюся українцем
ДіБіСі П’єр
– Чи я почуваюся самітником? Ви жартуєте! Я почуваюся так, як ніби тут все населення України! Звичайно, не самотньо! І дуже гарна річ пов’язана з книжкою: я тут зустрічаю автоматично колег і друзів. Як турист я би почувався самотнім, але сьогодні я почуваю себе як частина колективу, я почуваюся українцем, я тільки дивуюся, звідки з’явилась мова.

Читання – не розвага

Із року в рік можна зауважити, що на львівському Форумі видавців найбільше розкуповуються і найбільший ажіотаж довкола книг, які заздалегідь розрекламовані, тобто, про які читач уже знає, завітавши на книжковий ярмарок. Як приклад, книжка Бруно Шульца у перекладі Юрія Андруховича продавалась дуже добре. Хоча твори польського письменника єврейського походження Бруно Шульца видавались і раніше.

Організатори Форуму запланували майже 800 заходів і потрапити на всі акції річ неможлива. Тому на деяких майже порожні зали, а інших ніде яблуку впасти.

Роман Іваничук
Роман Іваничук
Письменник Роман Іваничук, який презентував свій останній роман «Торговиця», зауважив, що український читач дуже тонко розрізняє справжню літературу, яка дихає живим словом. Романа Іваничука хвилює той факт, що діти і підлітки читають дуже мало, не мають великої охоти до читання. Адже, каже, той, хто читає все життя, може вважати себе начитаним. Особисто для нього читання не є розвагою. Це потреба, немов дихання. У домашній бібліотеці романіста 10 тисяч книг, половину з них прочитав.

Читаю книжки лежачи. Ніколи над доброю літературою, а читаю лише добру, на сон не хилить
Роман Іваничук
«Я читаю книжки лежачи. Ніколи над доброю літературою, а читаю лише добру, на сон не хилить. Ти чуєшся оновлений, як після концерту, служби. Читання це насолода і пізнання, хоча воно дається дуже тяжко», – зауважив Роман Іваничук.

Майже 400 видавництв представили на Форумі велику кількість літератури. Можна обрати як для розваги, так і для праці розуму, високохудожню інтелектуальну літературу і менш.

Український письменник Валерій Шевчук вважає, що без книжки людина неповноцінна. «Для мене книга – це просто житейська необхідність, тут є непросто якийсь елементарний зв’язок, а метафізичний. Коли справжню книжку прочитаєш, то відчуваєш якийсь жаль, що вона закінчилась», – каже письменник.

Форум видавців проситиме підтримки у Президента

На львівському форумі видавців трапився казус: під час урочистого відкриття письменники та видавці супроводжували тупотінням ніг і вигуками «Ганьба» інформацію заступника голови Львівської ОДА Олега Рудницького, що 20-й ювілейний Форум видавців наступного року пройде під патронатом Президента України.

Президентові Форуму видавців Олександрі Коваль було прикро щодо такої реакції. Оскільки вона щороку заявляє про те, що влада байдужа до української книжки.

«Можна любити чи ні політичні погляди цієї влади. Можна оцінити те, що стараються зробити позитивного. Це просто належиться зробити уряду і Верховній Раді. Бо Форум має статус національного. Мені шкода, що попередня влада нічого не зробила, хоч ми звертались неодноразово», – каже Олександра Коваль.

А тому керівництво Форуму звертатиметься по фінансову та організаційну підтримку до Президента. Бо у 2013 році Форум видавців святкує своє 20-ліття. А це два десятка літ не лише зустрічей із книгою, письменниками, але й важкої праці задля популяризації української книжки. І Форум видавців є найбільшою культурною подією не лише Львова, але й України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG