Доступність посилання

ТОП новини

Прилад для пошуку протипіхотних мін винайшла американська школярка


Нью-Йорк ­– Білий дім запропонував Конгресові виділити з бюджету 220 мільйонів доларів для спеціального фонду заохочення молодих винахідників. Конгрес щойно повернувся після літніх канікул, і новий законопроект очікує тривалий шлях обговорень. Зазвичай же, фінансування проектів юних новаторів сьогодні беруть на себе приватні корпорації, університети, науково-дослідні інститути та благодійні організації. Адже «винахід врятує світ», – як сказала Жаклін Новограц, засновниця благодійного фонду Acumen («Кмітливість»).

Цікаві й корисні речі роблять молоді американські винахідники. Наприклад, восьмикласник Бенджамен Гайлак, дізнавшись, що його бабуся та її подруги почуваються самотніми у Центрі для пенсіонерів, виготовив робота з монітором та відеокамерою. Він дає змогу спілкуватися з рідними вдома.

Ще приклад. Сімнадцятирічна школярка Меріен Бектел нещодавно отримала спеціальну нагороду і стипендію від Дейвідсонівського інституту розвитку талантів за свій винахід. Меріен виготовила прототип нового приладу для виявлення протипіхотних мін.

«Я натрапила на цю ідею ще у восьмому класі, згадує Меріен. – Я грала на піаніно, а на стіні поруч висіло банджо. Тож, коли я грала певні ноти, то зауважила, що струни банджо резонують. Тоді я подумала, що можна застосувати цей принцип для виявлення закопаних мін», – розповіла вона в інтерв’ю Національному громадському радіо.

Меріен – одна з армії юних винахідників. Причому, для кожної вікової групи існують грошові нагороди і стипендії заохочення юних талантів.

Наприклад, фундація імені Христофора Колумба, створена «Партнерством для майбутнього Америки» заснувала «Премію для юних винахідників». Кожен переможець національного конкурсу отримує сектант, компас і облігацію Федерального резервного фонду вартістю 5 тисяч доларів.

Йдеться не про окремі поодинокі випадки, а про поширене явище.

Скажімо, Центр мистецтв Кімбалла у місті Парк-Сіті, штат Юта, щоліта проводить конкурси молодих винахідників віком від 5 до 10 років, і окремо для підлітків до 17 років.

Виробник інструментів найвідомішої в Америці марки Craftsman від мережі універмагів Sears щороку влаштовує конкурс юних винахідників під гаслом «Ідеї – на вагу золота» за сприяння Національної асоціації вчителів наукових дисциплін. 36 переможців отримують призи від 250 до 5 тисяч доларів.

Відбирають їх з-поміж 8500 учнів від 2-го до 8-го класу. Умови: виготовити новий інструмент або вдосконалити вже існуючий. Чимало винаходів знаходять практичне застосування і навіть отримують патенти.

Білий дім приймає юних винахідників з їхніми творами

Нещодавно у Білому домі відбулася виставка дитячих винаходів під назвою «Науковий ярмарок». Арбітрами були астронавт і директор Національної космічної агенції Чарльз Болден, міністр захисту довкілля Ліса Джаксон, директор Національної наукової фундації Сабра Суреш і науковий радник президента Джон Холдрен.

Учасниками виставки у Білому домі були школярі. Один із них – Бен Кочубей з Лос-Анджелеса. Він є співавтором винаходу нової конструкції футбольного шолома. Йдеться, зрозуміла річ, про американський футбол. (Прізвище переможця привернуло нашу увагу, однак не вдалося з'ясувати, чи він не є нащадком сумнозвісного полтавського полковника. Відомо лише, лише, що Бен народжений в Америці 13 років тому, але українське коріння в нього є, бо його батьки є вихідцями з Одеси. )

«Ми побачили, що синтетична піна ­ не найліпший матеріл для амортизації у шоломі, отож ми виготовили проект нового матеріалу – прокладку з желатинової гуми у поєднанні з неопреновою гумою, – каже Бен Кочубей. – Ми з’ясували, що желатинова гума значно безпечніша від синтетичної піни».

Працю новаторів, учасників виставки у Білому домі, високо оцінив президент Барак Обама.

«Такі молоді люди, як ви, дають мені певність, що кращі дні Америки ще попереду, – резюмував президент з приводу виставки у Білому домі. – Коли ви працюєте, вчитеся і досягаєте успіху в математиці й природничих науках, коли ви змагаєтеся, як тут, ви не лише боретеся за призи. Ви формуєте Америку для майбутнього. Завдяки вам маємо найкмітливіших, наймайстерніших працівників у світі, тож робота й промисловість завтрашнього дня базуються на сьогоденні. Завдяки вам ми завжди матимемо найбільш творчих підприємців, передові наукові лабораторії та університети», – наголосив президент.

Він назвав молодих винахідників гарантією виграшу Америки у прямуванні країн до майбутнього.
XS
SM
MD
LG