Доступність посилання

ТОП новини

Фотографії моделей на цвинтарі – сучасне мистецтво, сатанізм чи щось інше?


Цвинтар орлят у Львові
Цвинтар орлят у Львові
Львів – Львівський Музей ідей називає провокацією фотографії глянцевого українського журналу LZ-magazine, на яких моделі позували на Личаківському цвинтарі. Фотографії були представлені в рамках мистецького проекту під час Форуму видавців 15 вересня і у цей же день їх зняли з виставки, що спричинило невдоволення організаторів. Інцидент стався напередодні офіційного візиту в Україну президента Польщі.

У рамках мистецького проекту Touch Faith були виставлені три фотографії журналу LZ-magazine з моделями, які позують на польському військовому цвинтарі і біля каплиць на Личаківському кладовищі. Згідно з домовленістю з організаторами Форуму видавців, цей проект у Музеї ідей був розрахований лише на кілька годин, пояснила Радіо Свобода Ірина Магдиш, директор культурних програм Музею ідей, яка у день проведення акції була у відрядженні.

«Ми й так мали знімати, а журнал вирішив собі на цьому зробити славу. Фотографії в еротичних позах на цвинтарі Орлят… Коли я побачила, то моя перша думка була зняти їх з етичних міркувань. Бо це військове поховання, якби таке зробили на Пагорбі слави, то я б те саме зробила. Приїхала молодь з Києва, яка не знає львівської історії, ситуації, а головне не має внутрішнього відчуття, що це військові поховання, що робити такі речі неетично. Якби я була на місці у день монтажу виставки, побачила б ці фото, то не дозволила б взагалі їх експонувати.

«Це якийсь вид сатанізму» – священик

Тим часом редакція глянцевого модного журналу заявила, що цей інцидент є «класичним випадком нерозуміння сучасного мистецтва», що ідеєю проекту було «за допомогою архаїчних символів і образів показати сучасну людину як квінтесенцію найбільших вад і чеснот». Натомість в Музеї ідей вважають такі заяви прикриттям сучасним мистецтвом, а саму акцію – «провокацією та піаром».

Як оцінює Церква фотографії моделей на могилах покійних? На це запитання Радіо Свобода священик УГКЦ Павло Дрозд відповів: «Це якийсь вид сатанізму. Дуже прикро, що людина у своїй глупості не усвідомлює, що робить. Часом люди мистецтва у своєму збоченому сприйнятті пропонують його суспільству. Але це також і хворе суспільство, якщо це сприймає і не вимагає зняти такі речі. Це глум над християнськими цінностями».

Як стало відомо Радіо Свобода, керівництво львівського музею дало дозвіл на виставку, не знаючи достеменно, що там зображено і вирішило перевірити зміст після дзвінка генерального консула Польщі, який поцікавився, чи доречно розміщувати такі твори.

Інцидент стався за кілька днів до візиту в Україні президента Польщі Броніслава Коморовського, який запланований на 20 вересня.

Тим часом організатори виставки мають намір після Львова представити її у Києві.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG