Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ непокояться через намір України повернути кримінальне покарання за наклеп


В Організації з безпеки і співпраці в Європі в середу висловили занепокоєння через законодавчі кроки в Україні на повернення кримінального покарання за наклеп.

Представник ОБСЄ зі свободи засобів інформації Дуня Міятович закликала всіх членів українського парламенту відкинути пропоновані зміни до законодавства, які, за її словами, в разі ухвалення становитимуть серйозний відступ у свободі засобів інформації в Україні.

Запровадження кримінальної відповідальності за висловлені заяви означало б для сучасної демократичної країни задушення дискусій і захист посадовців від критики і може привести тільки до самоцензури в засобах інформації, наголосила вона.

Представник ОБСЄ висловила «щире сподівання», що ці зміни не будуть ухвалені в другому читанні, і засоби інформації в Україні далі відіграватимуть важливу роль в інформуванні суспільства з питань, що становлять суспільний інтерес, без страху перед кримінальним переслідуванням.

Із засудженням цього ж законопроекту виступила в середу і міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів».

У вівторок Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів, які мають на меті повернути кримінальне покарання за «наклеп, тобто поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію». Таке покарання раніше існувало в українському праві, але понад десять років тому було скасоване.
XS
SM
MD
LG