Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США схвалив критичну щодо влади України резолюцію


Сенат США схвалив резолюцію, у якій «висловлює глибоку стурбованість тим, що тримання під вартою пані Тимошенко загрожує поставити під загрозу відносини між Сполученими Штатами та Україною».

Про це повідомляє офіційний сайт Сенату.

Таким чином Сенат затвердив проект резолюції, яку у середу схвалив закордонний комітет цієї палати Конгресу США. Автори резолюції - сенатори Джеймс Інгоф і Дік Дурбін.

У першій частині документа викладена стисла історія приходу до влади Президента України Віктора Януковича, призначення ним на посаду Генерального прокурора Віктора Пшонки, а також наступні дії української влади щодо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

У резолютивній частині сенатори засуджують «вибіркове і політично мотивоване переслідування і тюремне ув’язнення Юлії Тимошенко», висловлюють стурбованість тим, що такі дії відбуваються в країні, яка у 2013 році може отримати головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ).

Документ також містить заклик до уряду України «звільнити Тимошенко, щоб забезпечити їй своєчасний доступ до медичної допомоги», а також «провести жовтневі парламентські вибори справедливо і прозоро відповідно до стандартів ОБСЄ».

В останньому пункті резолюції Сенат США «закликає Державний департамент запровадити візові санкції щодо осіб, відповідальних за позбавлення волі та жорстоке поводження з пані Тимошенко і більш як десятком політичних лідерів, пов’язаних з Помаранчевою революцією 2004 року».

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році.

Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. У цей час проходить лікування в Центральній клінічній лікарні №5 «Укрзалізниці».
XS
SM
MD
LG