Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз: парламентські вибори в Білорусі – втрачений шанс для свободи і демократії


У день голосування на одній з виборчих дільниць у Мінську
У день голосування на одній з виборчих дільниць у Мінську
Європейський Союз та інші міжнародні організації вважають, що парламентські вибори в Білорусі минулої неділі не були ні вільними, ні справедливими.

У заявах від імені верховного представника ЄС із закордонної політики Катрін Аштон, голови Європарламенту Мартіна Шульца, Парламентської асамблеї Ради Європи відзначаються насамперед не рівні умови, створені на виборах для представників опозиції, відсутність доступу до ЗМІ, тиск на кандидатів і виборців та порушення в перебігу самого голосування. Вказується також на те, що низка представників опозиції й надалі перебувають у в’язницях.

Зокрема, речниця Катрін Аштон Мая Коціянчич від імені верховного представника ЄС із закордонної політики заявила: «Парламентські вибори були беззаперечно втраченим шансом провести в Білорусі вільні і чесні вибори. Ми закликаємо владу в Білорусі вдатися до заходів, які б призвели до повного виконання міжнародних зобов’язань держави, пов’язаних із вірністю демократичним принципам та правам людини».

Внаслідок виборів до парламенту не було обрано жодного кандидата від опозиції. Провідні опозиційні сили Білорусі бойкотували ці виборів і не визнають їхніх результатів.

Влада ж у Мінську запевняє, що вибори пройшли демократично. Місія спостерігачів від СНД також не виявила на цих виборах серйозних порушень.
XS
SM
MD
LG