Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференцію Януковича у Нью-Йорку несподівано скасували


Нью-Йорк – Президент України Віктор Янукович виступив із трибуни Генеральної асамблеї ООН в рамках загальної дискусії на 67-й щорічній сесії в Нью-Йорку. Промова його була присвячена здебільшого міжнародним справам, проблемам збройних конфліктів. Також йшлося про майбутнє головування України в Організації з безпеки та співробітництва в Європі в 2013 році.

Нічого особливо нового Президент Віктор Янукович не сказав. Він говорив про проблеми старі як світ – про необхідність мирного врегулювання міжнародних конфліктів, таких як навколо Придністров’я, Нагірного Карабаху, але почав від громадянської війни у Сирії.

Янукович наголосив на ролі України у врятуванні та евакуації звідти польських та українських громадян. Він запевнив світову спільноту, що українські літаки й кораблі й надалі будуть до послуг сирійських біженців.

Промовець рішуче засудив акти насильства, зокрема в Лівії, де терористи вчинили напад на консульство США в Бенгазі і вбили американського посла.

Президент говорив про роль України, яка започаткувала дискусію про раннє запобігання конфліктам і закликав до зміцнення міжнародної безпеки, зокрема у регіоні Східної Європи.

Президент також наголошував на необхідності ядерного роззброєння й принагідно нагадав світовій громадськості про добровільну відмову України від ядерної зброї, і наполягав на гарантіях безпеки, що могло бути сприйняте як певний натяк на делікатне географічне розташування України.

Він принагідно згадав, що Україна не лише позбулася ядерних озброєнь, а й також вивезла нещодавно запаси високозбагаченого урану.

Президент Янукович згадував у своїй промові і про конференцію в ООН та тему верховенства права. Там, на конференції у штаб-квартирі ООН, виступав міністр юстиції України. Він казав, що його уряд вважає верховенство права необхідним для демократичного врядування.

Міністр юстиції не згадував про випадки переслідування опозиції в Україні. Можливо, хтось хотів би запитати про це Президента Януковича, але – не судилось поспілкуватись.

Преса – окремо, президент – окремо

Заздалегідь заплановану й своєчасно оголошену прес-конференцію несподівано скасували, посилаючись на неузгодженість розкладу.

Між тим, до Нью-Йорка прибуло чимало журналістів із України. Були газетярі, були телевізійники з чотирьох каналів українських, включаючи «Інтер».

До речі, журналісти, як повідомили вони Радіо Свобода, були змушені зафрахтувати окремий літак.

На відміну від американських президентів, які завжди беруть журналістів до свого літака, український лідер мав за компанію лише власних урядовців.

Персональний лайнер Януковича вже не Іл-62 радянського виробництва, а французький «Аеробус».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG